Даниел - първият посетител в в залата за новородени
Дата: 10.12.2015
Автор: http://www.sevlievo-online.com/



Малкият Даниел бе първият, който бе подготвен за първото си излизане в обществото в напълно новата и модерна зала за изписване на новородени, която от средата на ноември е част от севлиевското Акушеро-гинекологично отделение. Залата е дарение от Ротари клуб Севлиево и техни приятели от страната. За откриването й в АГ-отделението дойдоха кметът д-р Иван Иванов и заместникът му Калина Георгиева, управителят на болницата д-р Пламен Цеков, повечето от членовете на Ротари в града ни.

Тук бяха и всички, които работят в отделенеието по акушерство и гинекология, воглаве с неговия началник д-р Петко Дончев. Акушерките, сестрите и самият д-р Дончев не спираха да се радват на придобивката. Най-силна бе радостта им обаче, както и на гостите, когато в залата бе внесен нейният първи посетител – малкият Даниел. Невинността му буквално извика усмивки по лицата и на най-коравите мъже, които с интерес наблюдаваха подготовката на бебето за неговото изписване. И то пред погледите на майка му, баща му и баткото.

Новата зала за изписване на новородени е стара мечта на местните ротарианци. Крайната идея за нея обаче се оформила в началото на тази година, когато членовете на организацията започнали да мислят върху поредната си благотворителна инициатива за 2015-та. Така се стигнало до предложението да направят зала за бъдещите малки севлиевци, които напускат АГ-отделението.

Разпратили покани на свои членове и приятели и организирали благотворителна вечер. И сега с умиление си спомнят как се наложило да отпращат желаещи да се присъединят към инициативата, защото вече планирали мястото на вечерта, а броят на гостите не можел да расте безгранично. Отзовали се 110 ротарианци и приятели. Дошли хора от Троян, Ловеч, Габрово, Тутракан.

А събраната сума надхвърлила очакванията им – 13 500 лв. само за една вечер. С това първата крачка към създаването на новата зала за новородени била направена. Останалото е няколкомесечна работа, а резултатът - две стаи в началото на АГ-отделението, свързани в топла връзка. В едната има кът за майката и бебето, в другата – условия за гостите на бебето да наблюдават как акушерката облича новороденото и го подготвя за първата му поява във външния свят. „Благодарен съм на всички ви за това, което направихте. Пожелавам си само повече жени да идват и да раждат децата си при нас“, каза по време на откриването д-р Дончев. „Поздравявам ви за инициативата и се радвам, че МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ добива все по-модерен облик“, обърна се кметът към президента на Ротари в Севлиево Костадин Костадинов. А самият Костадинов отвърна: „Очакваме подкрепата ви и за други наши инициативи и съвместни проекти“.


Ротари клуб Севлиево , ротарианци