Ротари клуб Банско – Разлог с акция, насочена към диабетиците в района
Дата: 24.02.2016

По случай 111 – годишнина на Rotary international – най-старата организация с идеална цел в света, Ротари клуб Банско-Разлог продължи кампанията по проект Превенция и борба с диабета, който се осъществява на територията на общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда.

По случай 111 – годишнина на „Rotary international” – най-старата организация с идеална цел в света, „Ротари клуб Банско-Разлог“ продължи кампанията по проект „Превенция и борба с диабета“, който се осъществява на територията на общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда.

В сградата на Центъра за спешна медицинска помощ – гр. Банско над 50 лица, страдащи от заболяването диабет, бяха изследвани безплатно от специалиста д-р Каменов, с апарат за гликиран хемоглобин, както и бяха измерени нивата на тяхната кръвна захар.

По думите на д-р Каменов, следенето на свързалата се с хемоглобина глюкоза (т.нар кръвна захар) е от изключителна важност за превенцията на опасните последици за диабетиците.

Именно чрез новата апаратураможе да се проследи състоянието на клетките на гликирания хемоглобин и да се направи за извод за състоянието на заболелия.

Президентът на „Ротари клуб Банско-Разлог“ Емилия Ковачева съобщи, че в рамките на протеклия до сега проект, над 5000 деца от общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда са били изследвани за наличие на признаци на диабет. По нейни думи обществената значимост на това заболяване е подтикът, накарал членовете на организацията да проведат тази кампания.