Писмо за месец март
Дата: 01.03.2012

Визията за бъдещото развитие на ротаринството е свързана с нашия основен капитал - хората и ротарианските ценности, които ни обединяват. И нека обърнем внимание на последователите ни - ротаракторите, чиито идеи и дейност често стимулират ротарианските проекти.

Скъпи приятели,

Месец март е месец на грамотността и месеца, през който отбелязваме Световната седмица на Ротаракт. Този месец е особено важен за Ротари Дистрикт 2482, защото във фокус са двете основни направления, по които работим: младата генерация и  неграмотността.

Опитайте се през този месец да насърчите или да осъществите поне един проект, свързан с ограмотяване или образованост. Ако нямате такъв проект, обърнете се към добрите примери на другите клубове. Ще ви припомня само един от тях - «Народните будители и аз», който започна  от Пловдивските клубове и вече търси съмишленици и подкрепа в национален мащаб.   

Ние, ротарианците, възпитаваме лидери, а колкото по-грамотни и образовани са тези лидери, толкова по-стойностни са бъдещите наследници на идеите на Ротари. Затова особено важно е да продължим традицията на Ротари клубовете в България ежегодно да отпускат  стипендии за талантливи млади хора.

Визията за бъдещото развитие на ротаринството е свързана с нашия основен капитал  - хората и ротарианските ценности, които ни обединяват. И нека обърнем внимание на последователите ни - ротаракторите, чиито идеи и дейност често стимулират ротарианските проекти. Нашият дистрикт има с какво да се похвали - през 2011-2012 г. работим по създаването на шест нови Ротаракт клуба.  
Напоследък един от въпросите, които често ме вълнуват, е за човешките ценности и тяхната подмяна. За щастие ние, ротарианците, не подменихме ценностите, етичните норми и посланията, в които вярваме и следваме... 

Доказателство за това са две особено важни събития... Бедствието в Хасковско ни показа доколко и как ние, българските ротарианци, сме готови да превърнем думите за служба на обществото в обикновени, но необходими и навременни дела. Доказа, че сме съхранили нещо особено ценно - състраданието и съпричастността към чуждата болка. Много Ротари клубове откликнаха с помощ незабавно, за което искрено им благодаря. Имаше и клубове, които организираха доброволци и дариха средства на мястото на бедствието. Развълнуваните разкази на приятелите от РК София-Център и РК Кърджали още дълго ще пазят емоцията на прекършени човешки съдби и на протегната приятелска ръка... Другата страна на ротарианската щедрост и съпричастност е една удивителна  победа за Дистрикт 2482. Ротари клуб Видин е първият клуб в нашия дистрикт със 100% носители на отличието Пол Харис Фелоу. Поздравления, приятели!
 

Вече е в ход специална програма  «Ротари за ротарианците». Предстоят ни вълнуващи срещи в Стара Загора, Монтана и Елена, където бизнесът и ротарианството се пресичат. Вярвам, че преплитането на приятелството и икономическата взаимопомощ, чрез доброто познаване и съвместната дейност, е една от насоките за борба с рецесията и укрепване на българското ротарианство.  
Скъпи приятели, предстоят ни интересни дни...
Да опознаем по-добре себе си и ротарианството, преди да прегърнем света!     
Ваша в Ротари,
Анелия Дошева
Дистрикт гуверньор 2011-12