Послание на ДГ за м.юли 2016
Дата: 01.07.2016

Една година е достатъчно дълга с разнообразието, което предлага, когато сме готови да я приемем като година на служба.

 
    „... Отделните усилия могат да бъдат насочени
 към индивидуалните потребности,
 но обединените усилия трябва да се посветят
 в служба на човечеството...“
     Пол Харис
     
Уважаеми приятели,

 
Винаги съм се възхищавал на тези хора, които намират време да направят нещо за някого другиго, независимо от своите ангажименти или възможности!

Щастлив съм, че в Ротари намерих хора, споделящи моите възгледи. Хора, които искат да направят нещо добро за обществото със смисъл, без значение малко или голямо е то.

Ротари е на 111 години, но Ротари е динамична, работеща организация, която се променя всяка година. Ротари мисли за бъдещето си, след като определи и петото авеню в своята дейност. След клубната и професионалната служба, след службата на общността и международната служба, ние поставяме като приоритет в нашата работа бъдещите поколения.

През 2016-17 година ще отбележим 100 години Фондация Ротари и 25 години от възстановяване на ротарианството в България.

Стратегическият план на Ротари Интернешънъл е с нов, опростен подход за запазване силата и жизнеспособността на организацията в бъдеще. Този план лансира три ясни и категорични приоритета, които ние приемаме:

1. Подкрепа за силни клубове и развитие на членството.
2. Фокус върху устойчиви хуманитарни проекти в служба на общността.
3. Ефективни връзки с обществеността, познаване и позитивен публичен имидж на Ротари.
 
Приоритетите в стратегическия план ни показват, че успехът на Ротари е сигурен, когато има силни клубове, значими общественополезни проекти и общество, което ни познава.

Най-голямото предизвикателство за нас са нашите членове - да ги разпознаем, да ги привлечем, да ги задържим. Да ги потърсим там, където знаем, че са: сред хората от общността, в която живеем, сред нашите ротарактори. Да разпознаем лидерите, да съпоставим тяхната философия с нашата, да намерим онези, които обществото припознава като водещи и чисти личности, с висок обществен и личен морал и да ги направим свои приятели.
 
Нека казваме повече добри думи, отколкото критикуваме. Да се опитваме да приемаме повече, отколкото да отричаме. Да видим в противоречието допълване, а не разделяне. Да се вглеждаме по нов начин в хората наоколо и в себе си и да видим дали нашата общност е представителна извадка на обществото, в което живеем. Позитивният образ, който изграждаме, е свързан с идеите и нуждите на обществото, които ние реализираме.
 
Всеки ден в служба на Ротари имаме възможност да променяме живота. Тази възможност може и да изглежда малка, понякога може да се съмняваме дали има смисъл — отговорът е прост: ИМА. Всичко направено има смисъл за хората, на които помагаме, за хората, които обичаме, за сегашното поколение, за това след него и следващото, и… защото всяко малко направено днес - прави света по-добър за всички нас утре.

Приятели, една година е толкова кратко време за началото на част от нещо голямо. Една година е и достатъчно време, за да усетим, че искаме още и още. Една година е достатъчно дълга с разнообразието, което предлага, когато сме готови да я приемем като година на служба. Повярвайте ми, че аз и екипът ще бъдем част от вашата служба.

Признателен съм на всички вас, които дарихте себе си, за да направите този свят по-добър, и на тези, с които заедно ще служим на човечеството.
 
 
Юли 2016
Ваш в Ротари,
Димитър Димитров
Дистрикт гуверньор Д-2482