Послание на ДГ за м.септември 2017
Дата: 01.09.2017



Уважаеми приятели ротарианци,

Ваканционният август отмина. Благодаря за гостоприемството на посетените 14 клуба (РК Момчилград, РК Златоград, РК Смолян, РК Сандански, РК Гоце Делчев, РК Кюстендил, РК Панагюрище, РК Раднево, РК Айтос, РК Карнобат, РК Хасково, РК Хасково Аида, РК Стара Загора и РК Любимец). Навлязохме в септември – месецът на основното образование и грамотността.

Образованието е тема, която става все по-актуална с всяка изминала година. Свидетели сме на крайно неблагоприятна тенденция, която остави в миналото убеждението ни, че у нас грамотността не е проблем. Само за няколко десетилетия добрите ни традиции в образованието бяха прекършени. Нашите предци са родили поговорката „Който се учи, той ще сполучи“. По-късно тя „еволюира“ до нагласата „Учи, мама, за да не работиш“, а днес вече властва максимата „Акъл не искам, пари ми дай“.

Ще намерим ли сили в себе си като нация да спрем този самоубийствен бяг към нищото? Ще съумеем ли да възродим нашите изконни ценности, според които успехът върви рамо до рамо с труда и учението? Ще открием ли съвременните будители, заедно с които да прекъснем този кошмар? Ще ни бъде ли?

Отговорите на всички тези въпроси се крият в самите нас, а ключовата дума е „образование“. То превръща днешните деца в добри бъдещи граждани, които могат да носят отговорност за себе си. Образованието дава възможност на хората да разгърнат талантите си и да реализират пълния си потенциал. Чрез него изграждаме характерите си и се развиваме като независими, морални личности. То осмисля нашия живот и ни прави по-добри.

От тази гледна точка, не е чудно, че хуманитарна организация като Ротари поставя образованието и грамотността сред шестте зони на фокус в своята дейност. Ако досега сме си мислили, че това се отнася предимно за африканските страни, време е да ревизираме позицията си. Ето само някои числа.

Според изследване на Европейската комисия, 41% от българчетата до 16 години са функционално неграмотни, т.е. сричат, без да разбират значението на това, което четат. По данни на Министерството на образованието и науката, над 50% от децата от първи до трети клас имат проблеми с българския, защото това не е майчиният им език. 30% от учениците, задължени по закон да ходят на училище, не го посещават. Същият е и процентът на децата, които не завършват основно образование, като много от тях изобщо не са го започвали.

Приятели, знам, че по един или друг начин повечето от клубовете в дистрикта подпомагат образованието на децата в своите общности. Някои предпочитат организирането на състезания, в които подрастващите демонстрират своите знания и умения и придобиват нови. Други избират осигуряването на стипендии за даровити ученици. Трети залагат на личния контакт с децата, като споделят  с тях своя опит и допринасят за формирането на определени ценности. Палитрата от дейности е твърде богата, за да може едно месечно писмо да я обхване.

Това, което писмото може да направи обаче, е да призове към споделяне на информация между клубовете. За целта в дистриктния сайт на видно място ще бъде изнесена информация за проектите с фокус върху образованието, които клубовете са реализирали през последните години. Така всички ще имаме възможност един от друг да черпим нови идеи и да се учим от опита на останалите.

Дистриктният сайт е безценен актив, който все повече приятели откриват и използват. Борбата за образованието и възпитанието на нашите деца обаче налага активизиране на всички налични ресурси. Като част от семейството на Ротари, участието на Ротаракт и Интеракт е от ключово значение. Поднесен по правилния начин, личният пример на нашите младежи може да се окаже заразителен за много българчета.

Други ресурси, които бихме могли да използваме, са многобройните неправителствени организации с фокус върху образованието. Както ви информирах в писмото за месец юли, вече са водени разговори за партньорство с ръководствата на УНИЦЕФ България и БАН. Предстои среща и с проф. Милко Балкански от Фондация „Миню Балкански“. Една от многобройните дейности на тази фондация е провеждането на летни школи, където чрез забавни игри и дискусии учениците придобиват нови знания и умения. Всеки клуб ще има възможност да подбере и изпрати на лятно училище до две деца, като престоят им там ще се финансира основно от фондацията. Подробности за обучението ще ви бъдат предоставени допълнително.

Чрез взаимодействие, както по между ни, така и с други неправителствени организации, ние можем в пъти да увеличим въздействието върху нашите общности. Децата ни го заслужават. А и да не забравяме, че тази година в Ротари правим разликата.

Сърдечен ротариански поздрав,
Емил Коцев,
Гуверньор на Дистрикт 2482