Послание на ДГ Веселин Димитров за м. декември 2018
Дата: 01.12.2018

Нека повече ротарианци от нашия дистрикт да уловят мига, да почувстват момента в Хамбург.

Бургас, 01 декември 2018г.

„Посредственият човек казва. Добрият човек обяснява. Възвишеният човек демонстрира. Великият човек вдъхновява другите сами да научат.”
Харви Макей

Скъпи ротариански приятели,

В последния месец на календарната година хората правят равносметка на постигнатото. Отминалите дни показват какво сме постигнали, с какво не сме се справили и какво трябва да променим, за да подобрим своите резултати. Когато се обърнем назад, много често си казваме, че за някои действия сме можели да постъпим по друг начин, че някои решения са постигнали нежелан резултат и ако разполагахме с машина на времето бихме променили част от миналото.
За наше щастие разполагаме с бъдещето и след като сме открили грешките си, можем  да приложим необходимата промяна. Колкото по-рано направим диагностициране на предизвикателствата пред нас, толкова по-рано ще вземем необходимите мерки.
В последния месец на календарната година на нас ротарианците ни предстоят много събития, но едно от тях има стратегическо значение - изборът на президент-елект и следващ управителен съвет на клуба. Често избираме приятели за определените позиции, защото са отдавна в клуба, защото не всеки иска да поеме отговорност, защото очакваме някой друг да организира клуба ни.  
Темата на месец декември, определена от Ротари Интернешънъл е превенция и лечение на заболяванията, която е и една от зоните на фокус на Фондация Ротари.
Всички знаем, че ранното откриване на заболяване предполага по-широк спектър от възможности на медицината за правилното и успешно лечение.
Същото важи в пълна сила за нашите клубове и за нас ротарианците. Много често, улисани в ежедневието, не забелязваме симптомите на предстоящи предизвикателства. Седмичните ни срещи се превръщат в рутинно занимание, част от членовете на клуба присъстват все по-рядко, няма нови идеи, липсва вдъхновението. Нека намерим отговора на следните въпроси: Кога за последно направихме профилактичен преглед на нашия клуб? Потърсихме ли помощ и от кого? Какъв е нашият принос за летаргията/подемът в клубния живот? Своевременното идентифициране на предизвикателствата ще ни помогне да предложим изпреварващи действия и решения. Когато участваме активно в живота на нашия клуб, дадем своя принос, мотивираме приятелите си и предадем своето вдъхновение, ще спасим клуба от лечение. Дейното ни участие в седмичните срещи и проекти на клуба ще предаде импулс на нашите приятели, ще вдъхнови съгражданите ни да се присъединят към нас, ще подпомогне разпознаваемостта на Ротари в общностите ни. 
Приятели, всеки който е присъствал на най-голямото ротарианско събитие за годината - Конвента на Ротари Интернешънъл, е почувствал глобалността на нашата организация. Конгресът на Ротари е мястото, където ротарианци от всички краища света споделят различни подходи в службата на общностите си, представят вдъхновяващи решения. Чудесна възможност за създаване на международни контакти, за намиране на партньори за взаимопомощ. През тази ротарианска година ние имаме късмет, защото Конвентът на Ротари ще е много близо до нас: мястото е Хамбург от 01 до 05 юни. Приятели, до 15-ти декември е срокът, в който можем да направим своята заявка за участие в Конвента на преференциални цени.
Нека бъдем вдъхновението повече ротарианци от нашия дистрикт да уловят мига, да почувстват момента в Хамбург.  

Ваш в Ротари,
Веселин Димитров,
Дистрикт гуверньор 2018-19
Дистрикт 2482 България