Послание на ДГ Веселин Димитров за м.януари 2019
Дата: 03.01.2019

Да вдъхновим себе си и приятелите от клуба, да запазим достигнатото до тук и постигнем по-високи резултати.
С мотивация и професионално отношение към това, което правим да задаваме въпроси и търсим отговори


Бургас, 01 януари 2019г.

Послание на ДГ Веселин Димитров за м.януари 2019
Умението е това, на което си способен. Мотивацията определя това, което правиш. Отношението определя колко добре го правиш”
Луи Холц
 
Скъпи ротариански приятели,

Някак си неусетно отмина една календарна година и преполови ротарианската. Когато сме по средата на даден период, това не означава автоматично, че сме постигнали половината от целите и задачите, които сме си поставили. Един преглед на осъщественото ще ни даде реална представа къде във времето и пространството се намираме, трябва ли да променим отношението си и предадем положителната си мотивация на приятелите в клуба. От вида на нашите добри дела, публикации за реализирани такива и представянето ни в местната общност зависи нашата публична разпознаваемост и отношението на съгражданите ни към Ротари като организация.

Януари е обявен от Ротари Интернешънъл, за месец на професионалната служба. Всички знаем, че за да получиш покана да се присъединиш към Ротари клуб, едно от условията е да си показал своите професионални възможности. Търсим представителност на всички професии, налични в нашата общност. Много често каним хора, на които знаем професионалните умения, и не обръщаме внимание на отношението им.

Приятели, ще ви разкажа една история, която показва, че професионалните възможности и професионалното отношение са фактори, които вдъхновят нас ротарианците и нашите общности, за да направим положителна разлика и надградим службата си.

Преди време зададох въпрос на един градоначалник, който беше успял да промени облика на населеното място, в което работеше - как е постигнал това? Той ми разказа, че още при първите си посещения в европейските институции е присъствал на всички заседания, свързани с развитието на градовете, интересувал се от всички възможности и след това е мотивирал своите служители да правят същото, да не спират да търсят и предлагат идеи, да кандидатстват за проекти, които ще подобрят облика на града. Той също така сподели, че много от неговите колеги при тези посещения, вместо да се възползват от възможностите, са употребили своето участие за разглеждане на забележителности, посещение на шопинг центрове или за лични удоволствия. Не след дълго, положителната разлика в населеното място, където работеше този градоначалник, беше забелязана от всички, и хората си задаваха въпроса как е успял да го постигне.

А отговорът е много лесен - с мотивация и професионално отношение към това, което правим.

Нека намерим отговорите на следните въпросите: Какъв е нашият принос в клубния живот и какво участие вземаме в клубните проекти? Когато се включим в дистрикните семинари, къде участваме активно? Дали посещението ни на конвента е чудесна възможност да посетим нови места или да научим нови неща и да изградим международни приятелства?

През миналата ротарианска година клубовете от Д2482 показаха високо ниво на професионализъм, като 45 клуба изпълниха минималните критерии на Ротари и бяха удостоени с грамотата на Ротари. Ротарианците от нашия дистрикт запазиха положителната тенденция и затвърдиха доверието си във Фондация Ротари като увеличиха своя принос.

Приятели, пред нас е втората половина от настоящата ротарианската година, в която ние да покажем своите умения, професионално отношение, да вдъхновим себе си и приятелите от клуба, за да запазим достигнатото до тук и постигнем по-високи резултати.

Ваш в Ротари,
Веселин Димитров,
Дистрикт гуверньор 2018-19
Дистрикт 2482 България