Войнишкият паметник в Търговище - тържествено осветен след ремонт
Начало: 2015-09-04
Войнишкият паметник в Търговище - тържествено осветен след ремонт

9 април 2015г. Денислава Атанасова
гр. Търговище

Оригиналният вид на паметника се възстанови по идея и със средства на Ротари клуб Търговище

В Търговище в началото на месец април беше открит обновеният с дарения Войнишки паметник, под звуците на Духовия оркестър и в присъствието на официални гости и граждани. Монументът е най-ранната творба на известния ни скулптор Любомир Далчев и увековечава над 900-те загинали в Търговищко във войните за национално обединение.
Оригиналният вид на паметника се възстанови по идея и със средства на Ротари клуб Търговище, след 40 години забвение. За съживяване на историческата памет Ротари клуб (РК) дари 15 000 лв., събрани от членски внос, дарения и благотворителни балове, каза настоящият президент на клуба Стефан Андреев. „Дължим голяма благодарност на всички ротарианци, техните семейства и приятели, че помогнаха за възраждането на тази светиня“, допълни той. Специални благодарности за безкористната помощ бяха изказани на гл. арх. на Община Търговище Диана Стефанова и Дора Димитрова, управител на общинска фирма „Адапт“, както и на местния скулптор Илия Иванов и леяра Васил Андонов, които работиха по реставрацията на паметника.
Тържественият водосвет беше отслужен от Ставрофорен иконом Славчо Проданов. „Вашето дело е благословено, защото помогнахте да се съхрани един от най-хубавите Войнишки паметници в България“, с тези думи се обърна към ротарианците свещеникът. Той припомни още, че тук са вградени сълзите и мъката на войнишките вдовици, чиито мъже са останали по бойните полета.
На 7 април 1938 г. е положен основният камък на паметникът, а в основите му са зазидани Акт за изграждане и Списък с имената на загиналите 47 офицери и 194 войници от града, припомни в словото си Магдалена Жечева, директор на Регионалния исторически музей в Търговище. „Той покорява не само със своята мащабност, но е реален образ на идеите, чувствата и заблудите на цяла епоха“, каза още тя.
Допълнителен колорит и атракция в празничната атмосфера внесоха и четирима членове на местния патриотичен клуб "Възраждане". Облечени във военни униформи и средновековни доспехи те припомниха за героизма на войните, жертвали живота си за Родината.
Композицията „Устрем“ изобразява бронзови фигури на подофицер и войник върху бетон, облицован с червен варовик. На стените на постамента са прикрепени метални релефи, представящи важни сражения от войните и надпис: "Вечна слава на падналите за Родината".
Близо 150 кг бронз са погълнали новите отливки, направени с даренията на Ротари клуб Търговище. Подновена е облицовката на постамента и металните релефи, представящи важни сражения от войните. Поставени са информационни табели. По проект е изградена алея и обновена съществуващата. Поставено е изцяло ново художествено осветление на скулптурата. В непосредствена близост е монтирана и паметната плоча на загиналите 25 редници през времето на Първата световна война.
След тържественото освещаване на обновения паметник бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.