20 години Ротари клуб Ямбол
Начало: 2017-10-21
Край: 2017-10-21
20 години Ротари клуб Ямбол

На 21 октомври 2017г., Ротари клуб-Ямбол чества 20-годишнината от чартирането на клуба. Тържеството по случай юбилея започна с Клубна асамблея, проведена в Културно-информационния център „Безистен”, на която Президентът на клуба 2017-18 Христо Христов, ямболските ротарианци, много от бивши членове на клуба и почти всички Паст президенти (включително Чартър президентът Юри Чобаников) посрещнаха своите гости от България и чужбина. Сред официалните гости бяха Дистрикт гуверньорът 2017-18 на Дистрикт 2482-България доц. Емил Коцев, Паст Дистрикт гуверньорът 2008-09 Любо Атанасов, Асистент-дистрикт гуверньорът на Зона XI Антон Томчев, Ротари клуб-Балчик, представляван от Асистент-дистрикт гуверньора на Зона XIV Слави Сербезов, Ротари клуб-Хасково, представляван от Асистент-дистрикт гуверньора на Зона X Динко Атанасов, Ротари клуб-Несебър, представляван от Спасимир Газдов (Паст президент на Ротари клуб-Ямбол 2003-04), делегация от Ротари клуб-Бургас, водена от Президента Катя Касабова, делегация от Ротари клуб-Сливен, водена от Президента Христо Стоянов, делегация от Ротари клуб-Дупница, водена от Президента Йонко Гергов, Ротари клуб-Стара Загора-Берое, представляван от Президента Жоро Добрев, Ротари клуб-Стара Загора, представляван от Петър Петров, Ротари клуб-Раднево, представляван от Янко Янков, Ротари клуб-Карнобат, представляван от Йонка Вътева, Ротари клуб-Поморие, представляван от Петко Георгиев, делегация от Ротари клуб-Драма (Дистрикт 2484-Северна Гърция), водена от Президента Милтиадис Телидис, делегация от Ротари клуб Панорама - Солун (Дистрикт 2484-Северна Гърция), водена от Президента Аргириос Камписиос, Ротари клуб Родопи - Комотини (Дистрикт 2484-Северна Гърция), представляван от Илиас Йоанакис, делегация от Ротари клуб-Крушевац (Дистрикт 2483-Сърбия), водена от Паст Президента 2011-12 Ненад Тутунович, делегация от Ротари клуб-Крушевац (Дистрикт 2483-Сърбия), водена от Паст Президента 2016-17 Ивица Марич, делегация от Инер Уил клуб-Ямбол, водена от Президента Даниела Станкулова и Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, Архиерейски наместник на Ямболска духовна околия.
В тържественото си слово, посветено на годишнината, Президентът Христо Христов припомни основните моменти в летописа на клуба и изтъкна, че многото изпълнени проекти и осъществените инициативи са станали факт благодарение на безкористния труд на всички ямболски ротарианци, които са били част от клуба. Той подчерта, че Ротари клуб-Ямбол е написал достойни страници в историята си и затова посреща своя 20 годишен юбилей уверен, че бъдещето носи мир и развитие, съпричастност и хуманизъм, надежда и вяра в доброто.
В своето приветствие към Ротари клуб-Ямбол, Дистрикт гуверньорът Емил Коцев изтъкна, че за него е чест и удоволствие да присъства на един толкова значим юбилей и благодари на всички ротарианци от Ямбол, за вложената енергия и проявеното творчество в служба на обществото, които са изпълнили изминалите години със стойностни и запомнящи се дела.
На тържеството беше прочетен Поздравителен адрес от Кмета на Община Ямбол Георги Славов и бяха обявени получените официални поздравления от Ротари клуб Висбаден-Кохбрунен (Дистрикт 1820-Германия), Ротари клуб Берлин-Гердарменмаркт (Дистрикт 1940-Германия) и Ротари клуб-Бейрут Космополитън (Дистрикт 2452-Ливан).
Президентът на клуба връчи „Почетни знаци” на всички Паст президенти на клуба през изминалите 20 години, като знак на уважение към техните заслуги за изграждането и развитието на клуба през този период.
В тържествената обстановка на Клубната асамблея Президентът на Ротари клуб-Ямбол Христо Христов и Паст президентът 2011-12 на Ротари клуб-Чачак Ненад Тутунович подписаха „Меморандум за приятелство и взаимодействие в процеса на подготовка за побратимяване” между двата клуба. С този акт ротарианците от двата съседни дистрикта се ангажирха да работят заедно по проекти за обществото, които ще бъдат в подкрепа на мира, разбирателството и добрата воля между народите на нашите две страни и по целия свят.
Пред гостите и членовете на клуба беше презентирана книгата „20 години Ротари клуб Ямбол. Историческа хроника” с автори Валерий Александров и Красимир Пенчев (издл „Фабер”-Велико Търново), както и две юбилейни дипляни издаден във връзка с годишнината - „Исторически и културни забележителности на град Ямбол” и „120 години от създаването на иконостаса в църквата „Свети Георги” в Ямбол”
Тържествата по случай 20-годишнината на Ротари клуб-Ямбол продължиха с Гала-вечеря в ресторант „Кабиле”, на която присъстваха всички официални гости на клуба, както и Областният управител на Ямбол г-н Димитър Иванов. Гостите бяха посрещнати с чаша шампанско, като на мъжете бяха връчени юбилейни значки, а на дамите шалове с логото на годишнината. В програмата на вечерта беше предоставена думата за приветствие на всички водачи на делегации, които с топлите си и искрени слова, наситиха вечерта с чувство на единомислие и дух на приятелство, което е основната характерна черта на Ротарианското движение.
Пред ротарианците от България и чужбина беше представена артистично-музикална програма, включваща изпълнения на Нели Нечева и Денис Иванов, оперни певци от Държавна опера-Стара Загора, както и на младите таланти от Вокална група „Бижу” и Младежки танцов „Ромбана” към Народно читалище „Съгласие-1862”-Ямбол. Талантът и вдъхновението на певците и танцьорите заслужиха искрените аплодисменти и високата оценка на всички присъстващи. Тяхното изкуство беше още един символ на основната идея на юбилейната вечер - необходимостта от споделяне на приятелството, добрата воля и съпричастието между ротарианците за да следваме още по-всеотдайно високите идеали на своята организация.
.....................
ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА
Ротари клуб-Ямбол е регистриран на 31.05.1996г. с решение №1354 на Ямболски Окръжен съд и е чартиран на заседанието на Борда на Ротари Интернешънъл в Евънстон, щат Илиноис на 19.11.1997г., с което става 14-ия чартиран клуб в най-новата българска история. На 14.03.1998г., Дистрикт Гуверньорът на Дистрикт 2480, Панайотис Дзумас връчва тържествено чартърния лист на първия президент на клуба, Юри Чобаников. В следващите две десетилетия от съществуването на клуба, негови членове са били едни от най-видните личности на Ямбол, доказани и водещи професионалисти в своята сфера на дейност. В цялата си история, както и днес Ротари клуб-Ямбол разработва, планира и финансира инициативи, свързани с развитието на културата, образованието, здравеопазването и подобряването на естетиката на градската среда, които изцяло са насочени в услуга на обществото. През годините са изградени градски часовник (монтиран на сградата на библиотеката), чешми пред църквите „Свети Георги” и „Свети Николай”, реализиран е проектът „Дневен център за рехабилитация на зрително затруднени лица”, дарявана е медицинска апаратура на болниците в града, както и учебни пособия и хардуер на учебните заведения в областта. Ротари клуб-Ямбол е учредител на награди за заслужили дейци на образованието и културата, и на ученически стипендии за талантливи деца, които се връчват за Деня на народните будители. Ежегодно под егидата и с помощта на клуба се провежда младежки хепънинг против наркоманията под наслов “Не на нея”, както и кампания за профилактика на злокачествените заболявания на простатата при мъжете. През периода 2015-16 година, Ротари клуб-Ямбол организира и извърши цялостно обновяване и реставрация на параклиса „Изворът на Самарянката” към манастира „Свети Спас” в местността Бакаджик.

Свали файл: 1513865932_img_0503.jpg

Изтегли файлове
»
»
» Покана