Коледен благотворителен бал
Начало: 2017-12-08
Край: 2017-12-08

На 08 декември 2017г., се проведе 20-я Коледен благотворителен бал на Ротари клуб-Ямбол. През тази година тържеството, заемащо достойно място в светските събития на града, имаше юбилеен характер, защото премина под знака на 20-годишнината от чартирането на клуба, която беше чествана през м. октомври. Домакините от Ротари клуб-Ямбол имаха удоволствието да посрещнат като гости на бала Президентът на Ротари клуб-Сливен Христо Стоянов, Кметът на Община Ямбол Георги Славов, Заместник-кметът на общината Илиана Бицова, както и много изтъкнати общественици и бизнесмени от града.
В тържествената си реч Президентът на Ротари клуб-Ямбол Христо Христов представи дейността на клуба през изминалите години като акцентира върху осъществяването и развитието на трайни и стойностни проекти, свързани с подпомагане на образованието и здравеопазването в град Ямбол, споменавайки ежегодните инициативи, провеждани под егидата на клуба, като „Юнската профилактична кампания” срещу злокачествените заболявания на простатата, младежкия хепънинг против наркоманията под наслов “Не на нея”, връчването на награди и ученически стипендии по случай Деня на будителите. Същевременно той представи пред гостите още една водеща линия в дейността на клуба, свързана с организирането и финансирането на проекти в областта на културата, презентирането на историческите забележителности и подобряването на естетиката на градската среда в Ямбол. Ретроспективно бяха отбелязани такива знакови обекти, изградени от Ротари клуб-Ямбол, като Градския часовник, мемориалните чешми пред двата най-големи храма в града и реновирания пещерен параклис „Изворът на Самарянката” в местността Бакаджик. В духа на описаната традиция президентът на клуба обяви и основната инициатива, за чието осъществяване се събират благотворителни средства на този Коледен бал, а именно финансиране изграждането на „Градски турбийон” в Ямбол. Проектът предвижда създаването на открит часовников механизъм, тип турбийон (tourbillon) с височина около 2,5 м., който да бъде монтиран под стъклен купол в центъра на града. Негов автор и изпълнител ще бъде изтъкнатият ямболски майстор и реставратор на часовници Тодор Тодоров-Чочо,чиято творческа енергия може без съмнение да вдъхне живот на проектираното съоръжение.
В приветствието си към домакините и гостите на бала, Кметът на Община Ямбол Георги Славов даде висока оценка на цялостната дейност на ротарианците, извършвана в полза на обществото и подчерта голямата отговорност, която те носят при изпълнението на своите инициативи, свързана с реалните очаквания на нашите съграждани. От името на Общинското ръководство той изрази пълна подкрепа за осъществяването на проекта „Градски турбийон”, чиито уникални размери, техническа сложност и комплицираност имат потенциала да го превърнат в емблематичен архитектурен символ на града и свидетелство за съзидателната мощ на ямболските творци.