спортен празник баскетбол
Начало: 0000-00-00

Проект на Ротари клуб Русе за Подобряване на училищната среда на децата в град Русе чрез изграждане на пейки и кошчета за училищните дворове; поставяне на кош за мини баскетбол и осигуряване на баскетболни топки за игра в училищните дворове.

Проекта се състои в изработката и монтирането на поне по три броя пейки, три броя кошчета и един брой кош за мини баскетбол в дворовете на всяко основно училище в града – общо 11 броя училища, както и осигуряването на поне по пет броя топки за всяко училище.
Целта на проекта е децата да получат нормални условия за отдих и спорт на открито, да придобият навици за опазване на околната среда и хигиената на местата, на които живеят; да прекарват повече време на открито и да спортуват, като превенция на различни заболявания и повишаване на концентрацията и работоспособността си; изграждане на здраво и силно тяло, дисциплина, спортен дух и стремеж към усъвършенстване; да подобрят комуникацията помежду си, като създават приятелства и разбирателство; да се учат да играят и работят заедно и пораствайки – да изградят силно, сплотено и мислещо общество.

Поради липса на средства в Общината и недостатъчните възможности на общността да подобри училищната среда, в училищата масово отсъстват каквито и да било условия за отдих и спорт на открито по време на учебният процес. Нуждите от места за сядане и за изхвърлянето на отпадъци, респективно поддържането на чиста и здравословно среда за децата, са дефинирани след разговори с директорите на няколко от училищата в Русе. Нуждата от интересен и привличащ децата спорт също.
През 2015г. Ротари Клуб Русе стартира проект за направата и поставянето на пейки и кошчета в двора на две русенски училища. Първият етап от проекта беше извършен успешно в ОУ „Васил Априлов” Русе за Деня на народните будители – 01 Ноември 2015г. Вторият етап е в ОУ "Любен Каравелов" по случай деня на славянската писменост 24 Май. Отзивите от тази инициатива са повече от положителни – и от директорите, и от учителите, и от родителите. След поставянето на пейките и кошчетата в училищните дворове, децата са започнали да прекарват почти изцяло междучасията си навън. Те все повече играят, разговарят, разпускат, закусват, събират се в групи по интереси и общуват повече и по - пълноценно помежду си. Повишена е физическата активност на учениците, подобрена е комуникацията между тях, стараят се да пазят чистота в училищните дворове.

Проекта с поставянето на мини кошове за баскетбол и осигуряването на топки, с които да играят децата стартира с демонстрационни и развлекателни игри и пресконференция в началото на месец ноември 2016г. в СОУПНЕ "Фр. Шилер" (Дойче шуле) Русе.

Партньор по този проект е СКБ "Дунав-Русе-2016", които влизат в училищата, правят спортни празници и събирта по повече от 400 деца от първи до седми клас.

Изтегли файлове
»
»