Ротари клуб Стара Загора събра необходимите средства за два свои благотворителни проекта
Начало: 2019-03-01
Край: 2019-03-18
Ротари клуб Стара Загора събра необходимите средства за два свои благотворителни проекта

Ротари клуб Стара Загора организира Пролетен благотворителен концерт в залата на Държавна опера – Стара Загора, който се състоя в първия ден на март. Дарителската инициатива събра 7875 лева чрез продажбата на билети и от парични дарения по време на представлението, като по-голямата част от средствата са предоставени от ротарианците. Събраните пари ще бъдат предоставени за закупуване на апаратура за ранна диагностика на ракови заболявания за Комплексния онкологичен център в Стара Загора, който е партньор на Ротари клуб Стара Загора в този проект, а също и за обновено издание на „Културното и историческо наследство на Стара Загора”. Книгата е съвместен проект на Ротари клуб Стара Загора и Община Стара Загора с Регионалния исторически музей Стара Загора и Художествена галерия Стара Загора.
Концертът в залата на операта беше дирижиран от маестро Владимир Бошнаков. Зрителите се насладиха на изпълненията на солистите Петър Костов, Русалина Мочукова и Емилия Иванова, на оркестър и на хор на Държавна опера – Стара Загора. Те изпълниха произведения на Джузепе Верди, Джулио Качини, Франц Шуберт, Джакомо Пучини, Антонио Вивалди, Цезар Франк и Георг Фридрих Хендел.
„С организирането на този концерт Ротари клуб Стара Загора поставя началото на честванията на 25-годишнината от създаването на клуба. Клубът е чартиран на 31 май 1994 година. В момента в него членуват 35 души, като 13 от тях са били президенти на клуба през изминалите години” – уточни вицепрезидентът на Клуба Николай Колев.
По-значимите проекти, които Ротари клуб Стара Загора е осъществил през годините са:
Глобален гранд проект за 56 000 долара с партньорството на Ротари клуб от Белгия, Ротари клуб от Сърбия, Ротари клуб Нова Загора и Община Стара Загора. В неговите рамки беше оборудвана сензорна зала в Дневния център за деца с увреждания в Стара Загора, която е от голяма полза за развиване на техните умения. В залата се обучават и над 100 студенти от Тракийски университет.
Ротари клуб Стара Загора е партньор в Глобален гранд проект в Ливан за изграждане на чешми и прекарване на питейна вода за учениците в училищата. Над 250 училища получиха достъп до питейна вода, благодарение на този проект, каза още Николай Колев.
Клубът има множество признания от Фондация Ротари за активното си участие в Глобалния проект за изкореняването на полиомиелита.
Всяка година клубът дава стипендии на изявени ученици в различни области на науката, изкуството и спорта.
Старозагорските ротарианци изпълниха и проекта „Нови технологии в нашите училища”, благодарение на това 5 училища получиха нови интерактивни дъски в класните стаи, които активно се използват в образователния процес.
За радост на децата членовете на клуба изградиха и дариха на тях и на техните родители площадка с люлки и други забавни и безопасни уреди за игра.
Часовникът в центъра на Стара Загора, който се превърна в любимо място за срещи, както и монументалната пластика на птицата Феникс - символизираща града, възкръснал от пепелта, също са дарения от членовете на Ротари клуб Стара Загора.
С техни средства са издадени и книгите „Летопис – календар на събитията в Стара Загора от 7 век преди новата ера до средата на 20 век”, албумът „Художниците на Стара Загора” и други издания.
Градивната мисия на Ротари клуб Стара Загора продължава с различни благотворителни инициативи, свързани със здравеопазването, изкуството, културата и обществения живот.