Дистрикт гуверньор за 2013/2014 г. на Ротари България Валентин Стоянов на първа официална визита в Айтос
Начало: 2013-07-23
Край: 2013-07-23
Дистрикт гуверньор за 2013/2014 г. на Ротари България Валентин Стоянов на първа официална визита в Айтос

Дистрикт гуверньор за 2013/2014 г. на Ротари България Валентин Стоянов на първа официална визита в Айтос





Дистрикт гуверньор за 2013/2014 г. на Ротари Дистрикт 2482 България Валентин Стоянов във вторник беше на първа официална визита в Ротари клуб – Айтос. Доц. Стоянов прие огърлицата от предшественика си Атанас Атанасов на 1 юли т.г., в началото на новата ротарианска година. По професия е лекар, доцент в Тракийския университет – Стара Загора. В продължение на пет години е ръководил Фондация Ротари. Амбицията му е ми е да укрепи Дистрикт 2482 България, който е твърде млад – създаден е на 1 юли 2007 година.

В Айтос новият Дистрикт гуверньор беше приет от новия президент на Ротари клуб архитект Димитър Георгиев. Програмата на посещението включваше разходка в Етнографския комплекс „Генгер” и парка, официална среща на Дистрикт гуверньора с кмета на Община Айтос Васил Едрев и дарение на айтоското читалище.

В кабинета на кмета ДГ Веселин Стоянов изложи приоритетите на Ротари Дистрикт 2482 България и настоя за сътрудничество с Община Айтос и медиите в полза на айтоските граждани. „Ротари клуб – Айтос е един от 87-те в страната, които са се посветили на проекти и каузи в полза на общността. В негово лице имате подръжници не само по отношение на подкрепата за различни проекти, нашите приятели тук могат да подпомагат работата Ви като експерти в различни области. Голям плюс за проектите на всяка Община е подпкрепата от страна на неправителствени организации, а Ротари е разпознаваемо име в Европа и света. Вярвам, че и занапред ще подкрепяте инициативите на Ротари клуб – Айтос, който е отворен за проекти в полза на общността.”, заяви Стоянов.

Дистрикт гуверньорът даде подкрепата си за целите, които си е поставил Ротари Айтос и се ангажира лично да присъства на откриването на паметник на композитора Филип Кутев в Айтос, ако това се случи през настоящата ротарианска година. Валентин Стоянов поднесе на кмета Васил Едрев флага и значката на Ротари с новото лого на организацията – „Променяй живота си с Ротари”. Оказа се, че значката е уникална, и в Айтос с този символ е закичен единствено новият президент на Клуба – архитект Димитър Георгиев. „Проектите на Ротари клуб Айтос са разделени в няколко области – едната е работа с младото поколение. След 15 септември ще работим за намирането на подходящи млади хора, с които да реализираме идеята си за създаването на Интеракт клуб Айтос. Другата посока е свързана с проекти на територията на град Айтос – изграждане на спортна площадка в зоната за спорт, която е идея на Общината. Лично моята задача, която съм си поставил и която се надявам да реализираме с усилията е Клуба, е изграждането на един водопровод в района. С проекта ще кандидатстваме за съфинансиране пред Фондация Ротари”, каза са срещата с кмета арх. Георгиев.

Във връзка с обявеното състезанието между клубовете в страната тази година, Ротари Айтос готви за всеки месец по една специална идея-проект. И макар че стартът на надпреварата все още не е даден, Ротари Айтос осъществи първата си дарителска инициатива за новата ротарианска година. След срещата при кмета, бордът и дистрикт гуверньорът Валентин Стоянов посетиха НЧ „Васил Левски 1869” за да дарят на читалищната библиотека 52 книги – научна, художествена и детска литература, събрани с инициативата на членовете на Клуба. „Това е проект на месеца „Подари знание”. През м. юли Ротари организира инициативи за справяне с неграмотността в световен мащаб. Нашето дарение е малък принос към голямата идея.”, уточни пред „НП” Георгиев.

Преди посещението си в Общината ДГ Валентин Стоянов успя да разгледа Етнографския комплекс „Генгер” и да надникне във всяко от занаятчийските ателиета. „Очарован съм от Алеята на старите занаяти, от вашия красив парк и от зоологическата градина. Разбрах, че зоопарка се стопанисва от Общината, което е изключително голям ангажимент за една общинска администрация, но Айтос се е справил чудесно,” поднесе поздрави си към кмета Едрев, Дистрикт гуверньорът.

Текстът е публикуван във в-к "Черноморски фар" от 25.07.2013 г.

Свали файл: 1374840408_img_3001.jpg