Обръщение на президента на РИ Уилфрид Уилкинсън септември 2007 г.
Начало » 2007-2008 » Обръщение на президента на РИ Уилфрид Уилкинсън септември 2007 г.
Всички в Ротари знаем, че сме част от нещо голямо. Ротари е над религията, езиковите бариери и културните различия. Ротари е организация за мир, добра воля и приятелство. Нейната сила са един милион и двеста хиляди членове. Но за много ротарианци всичко това убягва в клубното ежедневие.
Повечето ротарианци са активни на клубните сбирки, в общностните проекти и международната дейност благодарение на сътрудничеството с други клубове. Дори и да участват в международни проекти, не се налага да пътуват до далечни страни. Това е едно от предимствата на Ротари, защото квалифицирани доброволци са готови да помогнат във всяка точка на света.
За повечето от нас международният характер на Ротари изглежда нещо далечно и трудно за разбиране. Като нов член в Ротари клуб Трентън, Канада, бях много щастлив да съм част от организация с толкова дейности на местно равнище. Сигурно щях с години да бъда съсредоточен само върху местните проекти, ако скоро след присъединяването ми към клуба не беше организиран международен конгрес в Торонто.
Този първи конгрес ми показа какво е Ротари. Разкри ми ротарианския свят далеч отвъд границите на моя клуб. Усетих международния характер на организацията и значимостта на структурата на Ротари клуба и дистрикта. За първи път разбрах част от каква организация съм, колко много неща трябва да свърша, с какво мога да допринеса и какво съм в състояние да постигна.
Когато отидеш на конгрес, започваш да гледаш на своя клуб като на част от огромна мрежа от 32 000 клуба в повече от двеста страни и географски области. Вдъхновен си от работата на всички клубове и се обогатяваш със знания и идеи, приложими в собствения ти клуб. Най-важното са личните контакти по време на конгреса. Приятелството свързва занапред твоя клуб с останалите.
Конгресът на РИ през 2008 г. ще се проведе в Лос Анжелис – град с мултикултурен облик, напълно подходящ за случая. Всеки конгрес на РИ е уникален и заслужава да се посети. Ако сте били на един или няколко конгреса, не се нуждаете от убеждаване да го направите отново. Лос Анжелис е известен като град на звездите и в него ще видите звездите на Ротари, холивудските звезди и блестящите звезди на небето над Холивудския амфитеатър.
Ако никога досега не сте били на конгрес, ви препоръчвам да се присъедините към нас с Джоан за няколко прекрасни дни на приятелство и вдъхновение. Вярвам, че това събитие ще промени живота ви, както промени нашия през 1964 г.