Залесяване на 30 дръвчета

30 дръвчета засадиха ротарианците в Силистра

Йордан Георгиев, секретар на РК-Силистра

 

Пролетна залесителна акция проведоха в събота в Силистра членове на ротарианските клубове от Силистра и Кълъраш. Тя бе посветена на Седмицата на гората и е продължение на акцията в отсрещния румънски град, осъществена преди повече от една година.

          “Засадихме 30 дървета в парка около паметника “1 800 години Силистра” и в Дунавския парк пред томплекс “Дръстър”, повечето от които са китайски дървесен вид, известен като пауловния”, заяви  за медиите Велико Великов, президент на “Ротари клуб – Силистра”. Румънската група бе водена от колегата му Аурел Добре. От своя страна тя също донесе няколко дървесни видове, на които тепърва ще се търси място за засаждане.

          Според една древна китайска мъдрост, “Най-подходящия момент за засаждане на Paulownia е бил преди 10 години, а следващият подходящ момент е...сега!”

Paulownia tomentosa (Пауловния томентоса) е бързорастящ дървесен вид, включен в списъка на интродуцираните видове, съгласно Наредба №2 от 02.02.2009 г. за залесяване и инвентаризация на горските култури в България. През 2008 г. са доставени и разсадени първите 5 000 броя Paulownia tomentosa у нас за промишлен добив на дървесина и биомаса. Според специалистите, 4 дка от дървото абсорбира 13 тона въглероден диоксид всяка година, което е 10 пъти повече от други дървесни видове. 55 см. Достига листото на пауловнията. Издържа на -25 и на +40 градуса.

На 1 май във Ветрен “Ротари клуб- Силистра” ще проведе своя първи пикник, на който са поканени за участие ротарианци от Свищов, Русе, Тутракан и Кълъраш. Идеята е клубовете от градовете по река Дунав да се опознаят и да реализират в бъдеще заедно общи проекти. Агроспециалистът Атанас Великов от Айдемир и следващият президент на РК-Силистра за ротарианската 2010/2011 гоадина, която започва по традиция на 1 юли т.г.Период за осъществяване на проекта
10.04.2010

Клубове, участващи в проекта
Р

Начин на финансиране на проекта
Собствени средства

Сума на проекта
500 лв.