Сирни заговезни
Начало: 2017-02-26
Край: 2017-02-26

Сирни Заговезни - 26 февруари 2017 г. - Проект на Интеракт клуб Русе

Тази неделя, 26 февруари, младежите от Интеракт клуб Русе към Ротари клуб отбелязаха прекрасния български празник Сирни Заговезни с песни, танци и традиционните обичаи хамкане и прескачане на огън.
Събитието се проведе във Военния клуб, като на сцената се изявиха участници от всяка възраст – Детска вокална група „Слънце“, формация Старденс, фолклорен състав „Здравец, народни певици и китаристи от Националното училище по изкуствата и групата за автентичен фолклор към читалище „Св. св. Кирил и Методий“, кв. Средна кула.
Организаторите бяха предвидили „ателие“ за страшни маски и костюми, където малчуганите да се забавляват с картон и прежда и да се дегизират за празника на кукерите.
След официалната програма, която завърши с десетки деца на сцената, опитващи да хванат сладки лакомства с уста, както повелява обичаят, навън бе запален огън, около който се изви пищно хоро под звуците на гайда. В продължение на повече от час малки и големи се забавляваха, като прескачаха огъня, за да си осигурят здраве и благополучие през цялата година.
Организаторите от Интеракт клуб ще дарят всички събрани средства за ремонта на Възрожденско читалище „Зора“.