Отбелязване Световния ден за борба с полиомиелита
Начало: 2017-10-24
Отбелязване Световния ден за борба с полиомиелита

На 24.10.2017г. Ротари клуб Стара Загора-Берое отбеляза Световния ден за борба с полиомиелита. Ротарианците поздравиха медицинската общност с радио-обръщение на честотите на Дарик Радио Стара Загора 106.9 и Радио Стара Загора 88.3.

На 24 октомври се чества Световния ден за борба с полиомиелита .
Това остро инфекциозно заболяване наричано още детски паралич се характеризира с изменения на сивото вещество на гръбначния мозък и висока смъртност. Засяга предимно деца на възраст от 1 до 5 години. През1954 година Алберт Сабин изпробва жива ваксина в профилактиката на заболяването и се въвежда имунизация на населението .
От 1978 година с отпускането на 750 000 долара за имунизация на повече от 6 милиона деца от Филипините , Ротари Интернешънъл чрез своите ротари клубове по света поставя началото на една велика цел - изкореняване на полиомиелита .
През 1985година ,когато за първи път се отбелязва Световния ден за борба с полиомиелита Ротари Интернешънъл стартира глобалната инициатива " Полио Плюс", чиято цел е всички деца по света да бъдат имунизирани против детски паралич .
Към инициативата се присъединяват партньори като Световната здравна организация , Американския център за контрол и превенция , УНИЦЕФ , фондация Бил и Мелинда Гейтс ,правителствени агенции и корпорации .
Чрез програмата на Ротари "Полио Плюс " и фонда " Енд Полио " през годините са осигурени над 9 милиарда долара за ваксини и тяхното транспортиране до местата на масовите имунизационни кампании , за осигуряване надзор и лаборатории . Имунизирани са повече от 2,5 милиарда деца в над 122 държави .
От 350 000 случая годишно през 1988 година ,през 2016 година случаите на заболяване от полиомиелит са сведени до 37 в три ендимични страни - Нигерия , Афганистан и Пакистан .
Полиомиелитът , който е поразявал хората от най - ранни цивилизации и е съществувал от хилядолетия , е на път да изчезне .
Ротари клуб Стара Загора - Берое изказва своята благодарност към партньорите си от медицинската общност : общо практикуващи лекари ,специалисти педиатри , епидемиолози и инфекционисти за положените усилия в борбата срещу полиомиелита .

На проведената съвместно с Инер Уил клуб Стара Загора-Берое Асамблея приятелката Генка Пейчева изнесе беседа за борбата с полиомиелита и определящото участие на Ротари Интернешънъл в нея. На Асамблеята бяха събрани дарения в размер на 1150 USD за участие в глобалната инициатива "Полио Плюс".

Свали файл: 1510994444_20171118_102841.jpg