Ротари Севлиево с нова кауза - за децата...
Начало: 2019-05-09
Край: 2019-05-09
Ротари Севлиево с нова кауза  - за децата...

В деня на Европа – 9 май, Ротари клуб Севлиево събра на традиционния си Великденски бал 150 приятели, сред които ротарианци от клубовете от Севлиево, Габрово, Троян, Плевен и Велико Търново. Сред почетните гости на вечерта бяха дистрикт гуверньор елект Митко Минев – (следващия дистрикт гуверньор на Дистрикт 2482), Калоян Ганев – асистент дистрикт гуверньор, кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, заместници му инж. Калина Георгиева и Невена Тодорова, областният управител Невена Петкова и зам.-областния управител Росен Цветков.
Вечерта започна с благодарности от страна на президента на клуба Тома Томев към ръководството на община Севлиево и Историческия музей, за съвместните дейности по обновяването на 240 годишната Часовникова кула в Севлиево, което беше проекта на Ротари Севлиево за миналогодишния Великденски бал. Г-н Томев символично дари от името на клуба новия часовник на кмета на общината.
„Горд съм, че членовете на Ротари Севлиево и аз като президент работихме обединени под мотото на тази ротарианска година „Бъди вдъхновението“, каза президента на клуба Тома Томев. Той отчете факта, че тази година се събраха много приятели на благотворителното събитие, че в редиците на клуба има нови членове, което означава, че Ротари Севлиево успява със безкористната си службата към обществото и че е разпознаваем като организация с благородни цели, която работи в името и просперитета на града.
„В рамките на един човешки живот толкова много има да се направи, а ни е дадено толкова малко Време, за да го изпълним. Нека ценим това Време и с делата си оставяме трайни следи в историята“ – завърши обръщението си към годите г-н Томев и благодари на всички, че са с отворени сърца за следващия проект.
Каузата, за която тази година се проведе благотворителното събитие бе реконструиране и осъвременяване на детската площадка в парк „Черничките“ на гр. Севлиево. Набраните средства от вечерта, 13,200 хил.лв., ще бъдат вложени, за да се изгради, съвместно с Община Севлиево, една обезопасена, със съвременни съоръжения площадка, с беседка и кът за отдих. Част от дарителите обещаха да помогнат при закупуване на оборудване и с ремонтните дейности. Идеята на ротарианците е в парка на града да се обособи едно атрактивно място, където децата да играят и се забавляват на воля. За Ротари Севлиево децата са пролетта на града и неслучайно мотото на бала тази година беше „Пролет“.
Към идеята на Севлиевския клуб се присъединиха и младежите от Интеракт клуб Севлиево, които с набраните средства от SMF концерта (Sevlievo music fest), провел се на 3 май, ще изградят цветни площи до детската площадка в парк Черничките. Мястото на отдавна неизползвания шадраван биха искали да се превърне в цветна и атрактивна алея, каза Веселин Конов, президент на Интеракт клуб Севлиево.
Ротарианците от Севлиево не веднъж са провеждали инициативи в полза на децата. Всяка година организират провеждането на медицински прегледи за подрастващи - за ранно диагностициране на белодробни заболявания. Благодарение на безвъзмездната подкрепа на д-р Анелия Хаджицонева вече няколко години се правят и очни прегледи на всички първокласници в града.
През 2016 г. изградиха представителна зала за изписване на новородени в Акушеро-гинекологичното отделение, а миналата година ремонтираха манипулационната зала и лекарския кабинет в Педиатричното отделение на МБАЛ "Д-р Стойчо Христов".