114 години Ротари Интърнешънъл: Ротари клуб Търговище
Дата: 20.02.2019Ротари клуб Търговище е чартиран на 30.11.2001 година. В него членуват 30 души. За изминалите години сме реализирали над 40 общозначими проекти, като се стараем да въвлечем в тяхната реализация много съмишленици, сред които местната власт, бизнес и граждански организации.

Начинанията ни са били в подкрепа на майчино и детско здраве, културно-историческо наследство, туризъм, превенция и лечение на заболявания и др. Благодарение на разнообразието от професии идеите се случват с лекота. Проектите засега осъществяваме със собствени средства и дарителски акции, не сме участвали в грантови проекти, но с желание бихме работили.През 2009 година членовете на Ротари клуб Търговище с личен труд засадиха над 50 млади борчета. С тази акция продължи облагородяването на местността „Юкя” край Търговище. И вече през 2011 година има оформена алея за разходка с 40 чинара.


 
Една инициатива на Ротари клуб Търговище за малко не завърши с арест. През 2010 година поканихме скаутите от местния клуб „Герил войвода”, момчетата и момичетата от баскетболния отбор „Светкавица” при Спортното училище, начело с техните треньори да почистим съвместно бреговете на язовир „Поляница” край Търговище. В разгара на кампанията полицейски служители ни привикаха да даваме обяснения кой ни е разрешил да чистим….


 
С дарителската подкрепа на Ротари клуб – Търговище се върна блясъка на паметника на Никола Симов-Куруто, знаменосецът на Ботевата чета. Монументът беше измит с водоструйка от работници на строителния предприемач и ротарианец Тошко Райчев.  Премахнати са стари тополи и саморасла растителност които засенчваха образа на революционера. Възстановена е и част от оградата и настилката на стъпалата. Подновени са изпочупените мраморни плочи наоколо. Светна художествено осветление и информационна табела.
През 2014 година беше възстановен и Войнишкият паметник. 
Два туристически заслона изградиха ротарианците в Търговище през 2011 и 2015 година. Те са разположени в местността „Парка”, в близост до древния исторически град „Мисионис“. Със строителството се зае фирмата на предприемача и ротарианец Тошко Райчев.  Каузата на ротарианците беше подкрепена и от много съмишленици. Общинската фирма „Адапт” безвъзмездно дари архитектурните проекти на заслона, а мраморните указателна плочи изработи  каменоделецът Калоян Антонов.

 

За Деня на народните будители, 1 ноември 2016 г. Ротари клуб Търговище направи дарение на 490 първокласници от общинската училищна мрежа. Подарихме „късче“ знание с „Помагало по български език от 1 до 4 клас”, което е утвърдено от МОН.   Директорите на 4-те основни училища и 2-те гимназии в града, както и на 10-те основни училища в селата на община Търговище се срещнаха с представители на клуба, за да получат комплектите.

 

Д-р Панайот Арнаудов – дългогодишен член на РК Търговище, акушер- гинеколог. Неговите ръце са изродили много деца и внуци на приятелите от клуба.Генади Андонов – един от най-новите членове на РК Търговище е управител на ресторант. Снимката е правена на на 4 юли 2014г. в м. „Пчелина”  край Разград, където се подготвяше за рекорд на Гинес най-дългата сватбена софра.

 
В началото на март 2018г. към семейството на Ротари клуб-Търговище се присъедини кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Кметът Димитров сподели, че поканата да членува в Ротари е комплимент и за него е чест да бъде част от най-голямата в света неправителствена хуманитарна организация Ротари Интернешенъл. Обеща съдействие за реализация на текущите проекти и програми на клуба, които се правят в полза на обществото.

 
 
 
Последните 10 новини

» Подарък за 150-годишния юбилей на Читалище “Развитие“ от Ротари клуб Севлиево
» Дарение на Пациентски монитор на Акушеро-Гинекологичен Комплекс в УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” - град Стара Загора
» Ротари клуб Смолян дари станции за дезинфекция на болницата в Смолян.
» Послание на ДГ Митко Минев за м.май 2020
» 9 софийски клуба ЗАЕДНО в борбата с Covid-19
» РОТАРИ КЛУБ ДАРИ КОМПЮТРИ НА УЧИЛИЩАТА В ПАНАГЮРИЩЕ
» РК Варна-Евксиноград с дарение в помощ на уязвими лица за Великден.
» Ротари клуб Севлиево с мисия да предпази медиците в региона
» Ротари клуб Стара Загора с дарение на ОД на МВР Стара Загора
» Ротари клуб – Габрово дари апаратура и офис техника на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“