114 години Ротари Интърнешънъл: Ротари клуб Търговище
Дата: 20.02.2019Ротари клуб Търговище е чартиран на 30.11.2001 година. В него членуват 30 души. За изминалите години сме реализирали над 40 общозначими проекти, като се стараем да въвлечем в тяхната реализация много съмишленици, сред които местната власт, бизнес и граждански организации.

Начинанията ни са били в подкрепа на майчино и детско здраве, културно-историческо наследство, туризъм, превенция и лечение на заболявания и др. Благодарение на разнообразието от професии идеите се случват с лекота. Проектите засега осъществяваме със собствени средства и дарителски акции, не сме участвали в грантови проекти, но с желание бихме работили.През 2009 година членовете на Ротари клуб Търговище с личен труд засадиха над 50 млади борчета. С тази акция продължи облагородяването на местността „Юкя” край Търговище. И вече през 2011 година има оформена алея за разходка с 40 чинара.


 
Една инициатива на Ротари клуб Търговище за малко не завърши с арест. През 2010 година поканихме скаутите от местния клуб „Герил войвода”, момчетата и момичетата от баскетболния отбор „Светкавица” при Спортното училище, начело с техните треньори да почистим съвместно бреговете на язовир „Поляница” край Търговище. В разгара на кампанията полицейски служители ни привикаха да даваме обяснения кой ни е разрешил да чистим….


 
С дарителската подкрепа на Ротари клуб – Търговище се върна блясъка на паметника на Никола Симов-Куруто, знаменосецът на Ботевата чета. Монументът беше измит с водоструйка от работници на строителния предприемач и ротарианец Тошко Райчев.  Премахнати са стари тополи и саморасла растителност които засенчваха образа на революционера. Възстановена е и част от оградата и настилката на стъпалата. Подновени са изпочупените мраморни плочи наоколо. Светна художествено осветление и информационна табела.
През 2014 година беше възстановен и Войнишкият паметник. 
Два туристически заслона изградиха ротарианците в Търговище през 2011 и 2015 година. Те са разположени в местността „Парка”, в близост до древния исторически град „Мисионис“. Със строителството се зае фирмата на предприемача и ротарианец Тошко Райчев.  Каузата на ротарианците беше подкрепена и от много съмишленици. Общинската фирма „Адапт” безвъзмездно дари архитектурните проекти на заслона, а мраморните указателна плочи изработи  каменоделецът Калоян Антонов.

 

За Деня на народните будители, 1 ноември 2016 г. Ротари клуб Търговище направи дарение на 490 първокласници от общинската училищна мрежа. Подарихме „късче“ знание с „Помагало по български език от 1 до 4 клас”, което е утвърдено от МОН.   Директорите на 4-те основни училища и 2-те гимназии в града, както и на 10-те основни училища в селата на община Търговище се срещнаха с представители на клуба, за да получат комплектите.

 

Д-р Панайот Арнаудов – дългогодишен член на РК Търговище, акушер- гинеколог. Неговите ръце са изродили много деца и внуци на приятелите от клуба.Генади Андонов – един от най-новите членове на РК Търговище е управител на ресторант. Снимката е правена на на 4 юли 2014г. в м. „Пчелина”  край Разград, където се подготвяше за рекорд на Гинес най-дългата сватбена софра.

 
В началото на март 2018г. към семейството на Ротари клуб-Търговище се присъедини кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Кметът Димитров сподели, че поканата да членува в Ротари е комплимент и за него е чест да бъде част от най-голямата в света неправителствена хуманитарна организация Ротари Интернешенъл. Обеща съдействие за реализация на текущите проекти и програми на клуба, които се правят в полза на обществото.

 
 
 
Последните 10 новини

» Послание на ДГ Митко Минев за м.април 2020
» Ротари клуб Самоков дари защитни облекла и шлемове за медиците на МБАЛ Самоков и филиала на ЦСМП
» Кампания на РК Стара Загора-Берое #10UDoc
» С обич и грижа към града и общността ни!
» Ротари клуб „Бургас-Пиргос“ дари 1 000 маски на три институции
» Бордът на Директорите на РИ взе решение да отмени Конвенцията на Ротари Интернешенъл 2020 в Хонолулу
» Ротари клуб Хасково-Аида дари 1 100 маски за медиците в общината
» РК Харманли в помощ на МБАЛ за подготовка на специални стаи
» ВЕЛИКО ТЪРНОВО: Медицинско оборудване - Мобилен респиратор и Пациентски екран на обща стойност от 21000 лева с ДДС.
» Какво трябва да знаем за COVID-19