Ротари клуб ДОБРИЧ събра пари за специално устройство за деца с увреждания
Дата: 24.04.2019

Навръх Лазаровден и в навечерието на Цветница местният Ротари клуб с президент Александър Сабанов и техни гости от Добрич и Попово проведоха пореден пролетен бал за събиране на средства. Този път в името на реализацията на нов проект на Ротари клуб Силистра.

Със съдействието на производители и търговци като изба на колела „Пинк Пеликан“, месопреработвателна фирма „Актуал“, фирма за млечни продукти „Радони-КК“, фирма „Доби-Д“, „Анадар Принт“, снекбар „Бохеми“, „Лактоком“, „Елика елеватор“, книжарници „Везни 55“, цветарски магазини „Магия“, „Милицвет“, „Цветелина“ и др. Както и на областната администрация в Силистра, със специалното участие на братя Скорчелиеви – Тодор и Пламен и на солистите от Вокално студио „До ре ми“ с ръководител Бонка Скорчелиева.
С набраните средства с приоритет ще бъде закупено устройство Tobii РСЕуе за Център за специална образователна подкрепа в Силистра с директор Сийка Минчева. Нейният екип изцяло участва в събитието с предоставени десетки художествени изделия, изработени от обучаващите се в Центъра под ръководството на колектива преподаватели и специалисти – психолози, логопеди и др., имащи занимания с 36 деца.
Устройството е предназначено за проследяване на погледа, позволяващо чрез него управление на таблет, лаптоп или настолен компютър на деца, които са със специални потребности. Подходящ софтуер ще помага на хора с комуникационни затруднения да получат по-високо ниво на независимост. Той включва занимания, развиващи умения за комуникация чрез символи и текст. Устройството е жизнено необходимо на хората без възможност да изразят усещания или от какво имат нужда, поради невъзможност да комуникират по нормалния начин.