Послание на ДГ Веселин Димитров за VI.2019
Дата: 29.05.2019

Приятелство, родено и затвърждавано в седмичните срещи на клубовете, в дистриктните и международни срещи, във взаимното ни участие в безбройните добри дела

Бургас, 01 юни 2019г.
 
“Богатството не е приятел. Приятелят е богатство!” - Йоан Стобей
 
Скъпи ротариански приятели,
 
В една неделна вечер през месец септември, докато работех на компютъра, се получи запитване в една от социалните мрежи от Андржей Бартош, ротарианец от Ротари клуб Дунайска Стреда -Словакия. Описваше проблем, който е възникнал пред него на границата на България и Турция, и търсеше помощ. Свързах се с президента на най-близкия Ротари клуб Свиленград - Анастас Карчев и след като му описах ситуацията го помолих да окажат необходимото съдействие. На следващия ден, след няколко проведени разговора между президента на клуба и мен, между приятеля от Словакия и мен, и включването на приятели от Ротари клуб Одрин, проблемът беше благополучно разрешен, като освен благодарностите, Андржей изяви желанието той и членовете на Ротари клуб Дунайска Стреда да посетят България и да се срещнат с приятелите от Ротари клуб Свиленград.
 
В голямото семейство на Ротари ние се обръщаме един към друг с думата “приятелю”. За нас ротарианците “приятелю” не е просто обръщение - това е истинско приятелство, изградено в годините на безкористна служба в полза на обществото и взаимопомощ подобна на по-горе описаната. Да знаеш, че по всички точки на света има някой, на когото да разчиташ в нужда, да си сигурен, че можеш да разчиташ на безкористна взаимопомощ е нещо безценно. Всеки от нас има различен брой приятели в живота си, но само ние ротарианците разполагаме с над 1 200 000 приятели с различна култура и религия, на които можем да разчитаме, на които можем да окажем помощ. Приятелството, което ни предлага Ротари е безвъзмездно. То е богатство, което имам от момента, в който станах ротарианец.
 
По традиция в края на всяка година правим равносметка и обобщение на постигнатото. Обобщение на всичко, което правим през годината е и темата за месец юни, определена от Ротари Интернешънъл -  Месец на ротарианското приятелство. Приятелство, родено и затвърждавано в седмичните срещи на клубовете, в дистриктните и международни срещи, във взаимното ни участие в безбройните добри дела.
 
През отминалия месец се състоя най-големият форум за нашия дистрик - 12-та Годишна Конференция на Д2482. Събитие, на което си дадоха среща приятели от клубовете ни, събитие, на което имаше изградена къща на приятелството, в която бяха представени професионалните и личните умения на ротарианци от различни клубове. Вярвам, че всички присъствали са преживяли незабравими приятни моменти, като тази увереност черпя от усмивките по лицата на участниците, които са в очите ми все още.
 
Още в самото начало на настъпващия месец от 1-ви до 5-ти юни в Хамбург ще се състои най-големия, световния форум на ротарианското приятелство - Конвентът на Ротари Интернешънъл. Сигурен съм, че участниците от нашия дистрикт ще представят вдъхновяващо клубовете си и дистрикта, ще открият нови приятели и много нови идеи за безкористна служба, и ще създадат основа за бъдещи добри дела.
 
Остава само месец време, в което клубовете да подадат осъщественото през настоящата ротарианска година в Rotary Central, витрината на всички ротари клубове . Нека мотивираме отговорните за това приятели да го направят и клубовете ни да получат заслуженото признание , грамотата на Ротари със съответното президентско признание.
 
Приятели, в самия край на месец юни, на 29-ти във Велико Търново всички заедно ще дадем началото на следващата ротарианска година и ще осъществим ротацията между гуверньорите и президентите на клубове.
 
Вдъхновението, което черпим от ротарианското приятелство, от това богатство, с което разполагат само ротарианците, което ни мотивира да осъществим така необходимата свързаност между различните поколения за трайната положителна трансформация на общностите ни и света   
 
 
Ваш в Ротари,
Веселин Димитров,
Дистрикт гуверньор 2018-19
Дистрикт 2482 България
Последните 10 новини

» Съби Стойчев е президент на Ротари клуб Нова Загора за 2020/2021 година.
» Чартиране на Интеракт Клуб Харманли
» Послание на ДГ Илиян Николов за м.юли 2020
» Недко Недев е новия Президент на РК Сливен
» Ротация на президентите в Ротари клуб Габрово
» Пореден проект на Ротари клуб Сливен
» РК Варна-Евксиноград дари 28 компютърни устройства на ОУ „Г. С. Раковски“ в с. Голямо ново, Търговищко
» Първата жена Президент на Ротарианското движение в Града на липите встъпи в длъжност
» Ротари клуб – Търговище ремонтира знакова мраморна чешма
» Още свири шипченският вятър!