Послание на ДГ Митко Минев за м.август 2019
Дата: 01.08.2019

Нашата организация е световна мрежа, която ни дава уникален шанс да се свързваме, за да правим добро и да променяме света и себе си към добро.

Здравейте, приятели!

Много често ми е задаван въпросът „Защо членувам в Ротари“? Отговорът ми е бил съобразяван с човека, задал въпроса, с обстановката, в която разговаряме и ред други обстоятелства.

Навярно ще се съгласите с мен, че в месец август - месец, в който трябва да обърнем специално внимание на членството и клубното развитие, в тази Ротарианска година, този отговор е следният: „Членувам в Ротари, тъй като чрез безкористната си служба, мога да проявя своята гражданска ангажираност при приемането и разрешаването на предизвикателствата, които поставя бързо променящият се свят пред общността, където живея и работя, където служат и моите приятели от Ротари клуба“.

Възползвам се от възможността да благодаря за топлия прием на посетените от мен досега 11 клуба: РК Елена, РК Велико Търново, РК Горна Оряховица, РК Самоков, РК Кюстендил, РК Дупница, РК Бургас, РК Поморие, РК Бургас Приморие, РК Несебър и РК Бургас Пиргос.

Приятелите ме посрещнаха подготвени и се уверих, че представените им на ПЕТС годишни цели са залегнали в техните планове. Дейностите за постигането им през новата Ротарианска година са планирани. Съставени са и действат вече клубните комисии за членството. Повечето клубове са съобщили на РИ кой е техният председател. Явно получаването на Ротарианската грамота за тази година и то с Президентското сребърно, златно или платинено отличие ще е постижима цел и заслужено признание за тяхна работа.

Нека опитаме нов подход към членството, който е по-организиран и стратегически. Нека тези комисии да са съставени от Ротарианци с различен опит, които познават общността и нейните лидери. След това да приложим класификационната система на Ротари - предназначена да гарантира, че диапазонът от професии в нашата общност е добре представен - за идентифициране на потенциалните лидери с уменията, таланта и характера, които ще укрепят нашия клуб.

Следва да се съгласим, че нито един Ротари клуб в нашия дистрикт и по света не може да обслужва всички сегменти на своята общност. Сериозно следва да се замислим дали не можем да  създадем и нови типове клубове: независими клубове или сателитни клубове, с различно преживяване при срещите и предлагане на услуги, не само там, където няма Ротари, но и там, където Ротари вече процъфтява. Затова трябва да сме отворени за възможността за организиране на нови клубове, за да ангажираме лидерите на общността, които не могат да се асоциират с нашите съществуващи клубове.

Едва ли е случайност фактът, че нашият президент Марк Малони ни призовава в настоящата Ротарианска година „ да насърчаваме ротарианците и ротаракторите да развиват Ротари. Да развиваме нашата служба, да увеличаваме въздействието на нашите проекти, но най-важното е, че трябва да увеличим членовете си, за да можем да постигнем повече.“

Нашата организация е световна мрежа, която ни дава уникален шанс да се свързваме, за да правим добро и да променяме света и себе си към добро. Нека укрепим и умножим тези връзки. Нека се ангажираме да развиваме Ротари и да обогатим възможностите на нашата организация с включването на  цялото многообразие от лидери – млади и опитни, жени и мъже, изявени професионалисти и хора с кауза. Нека работим за това Ротари да се обновява като добавя към своя потенциал идващото поколение, за да свързваме  света и променяме нашите общности.

Позволявам си един пример с моя клуб във Велико Търново, който „направи разликата“ и „вдъхновен“ от активната си дейност през изминалата юбилейна за него година, прие в своите редици четири нови члена, двама от които значително под 40 години. С приема на две дами направихме и една отдавна готвена стъпка към истинско многообразие в клуба.

Август по нашите географски ширини е време за отпуски и това се отразява на активността на някои от нашите клубове. Нека новите ни запознанства и приятелствата ни с хората около нас бъдат катализатор за обновление и порастване на нашата организация! Нека споделяме Ротари и се свързваме в Ротари! 

Ваш  в Ротари,
Митко Минев,
Гуверньор 2019 – 2020
Дистрикт 2482 – България