Паметник на първия български генерал Сава Муткуров беше открит във Велико Търново
Дата: 06.09.2019
Автор: Марина Петрова, БТА

Паметник на първия български генерал Сава Муткуров беше открит във Велико Търново.


Мраморният бюст, изработен в Италия преди 100 години по поръчка на наследниците на генерала, беше дарен на великотърновци от неговите правнуци. Паметникът в парка "Марно поле"беше открит от кмета Даниел Панов, заместник-кмета проф. Георги Камарашев, който е и председател на инициативния комитет за поставянето на паметника, както и от правнука на ген. Муткуров Александър Кирков и неговата съпруга.
Заупокойна молитва отслужи Великотърновският митрополит Григорий. Бележитият търновец е първият български генерал и единственият офицер, удостояван с ордена "За храброст" - I степен. Участник в Сръбско-турската война от 1876 г. и Руско-турската война от 1877 -78 г. Проявява героизъм в боевете при превземането на Свищов и удържането на Шипка. Участва в Съединението и в последвалата Сръбско-българска война.
След войната е назначен за командир на Пета пеша бригада в Пловдив. На 10 август 1886 година, ръководените от него войски се противопоставят на извършения ден по-рано в София преврат и обявяват контрапреврат. Ген. Сава Муткуров е една от големите фигури - творци на Съединението, чието дело не бива да бъде забравяно, коментира за БТА историкът проф. Пламен Павлов.
След абдикацията на Батенберг, бележитият търновец е избран за регент, а след това и за министър на войната. На 14 февруари 1891 е произведен в чин генерал и същата година приключва земния си път в Неапол.
Честването на 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия започна с военен ритуал.
В словото си кметът Даниел Панов припомни, че в Търново се заражда идеята за организираната борба за българското обединение, когато през август 1878 година в Хаджинедялковата къща родолюбци създават комитета "Единство". Мрежата от комитетите се разраства и така се стига до акта на Съединението, провъзгласен на 6 септември 1885 година.
Панов подчерта, че това е епохално дело, обединило усилията на народ, политици и управляващи, което трябва да бъде пример и днес.
Десетки великотърновци и представители на институции поднесоха цветя пред паметника "Майка България" в знак на почит към загиналите за свободата и обединението на България.

Сава Муткуров , Велико Търново , ротари

Последните 10 новини

» Ротари клуб Нова Загора с дейно участие в честването на 142 години от Освобождението на града от турско робство.
» Бронхоскоп от последно поколение дари Ротари Клуб Велико Търново
» Младежите от Интеракт клуб зарадваха над 300 семейства чрез кампанията Купи и дари
» Младежите от Интеракт клуб Благоевград-Център за осма поредна година даряват коледна топлина на хора в нужда
» Дарители осигуриха храна за 300 бедни домакинства
» Кампания на Интеракт Велико Търново - "Подари Топлина"
» Официално посещение на ДГ2482 Митко Минев в РК Каварна
» РК - Добрич с пореден проект за децата в града
» Посещение на ДГ Митко Минев в РК Добрич
» Ротари клуб Хасково-Аида издигна пластика със знак и откри спортна площадка