Недостигът на кадри все повече спъва бизнеса в страната
Дата: 17.09.2019

Милена Тончева
РК Горна Оряховица


Близо 200 състезатели, които тази година се включиха в надпреварата по изкачване на стълбите към Паметника на свободата, по случай 134 години от Шипченската епопея, бяха облечени с най-новата собствена марка облекла за фитнес G.О.FIT на горнооряховската фирма „ФЕМИ”. Дружеството дари тениските за участниците. „Колкото повече хора подкрепят едно такова начинание, толкова по-успешно и въздействащо е то”, убедена е собственичката на „ФЕМИ” Милена Моянова -  Тончева - секретар на Ротари клуб – Горна Оряховица - Лясковец.

Националното честване Шипченската епопея се проведе под патронажа на президента на Република България и се организира от областен управител на област Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово Ротари клуб – Габрово и други.

Защо Милена застана зад тази родолюбива кауза? Отговорът се крие назад във  времето, когато преди повече от 15 години нейният съпруг, отишъл си преждевремонно от този свят, става един от възстановителите на Ротари клуб в Горна Оряховица. Още тогава приехме каузата да сме в полза на обществото и да правим каквото е по силите ни за неговото развитие, казва Милена. Тя е член на Ротари от 2 години, но назад във времето не е преставала да подкрепя идеите на Ротари движението и да организира десетки благотворителни инициативи, особено свързани с деца и младежи.

Милена и съпругът й създават „ФЕМИ”  през 1995 година. Първоначално внасят само материали от чужбина, без да имат каквито и да е машини. Дават за изработка моделите в други предприятия, докато започват да се оборудват с необходимата техника за собствено производство. Отварят два отделни цеха в региона, офиси и складове. През 2003 г. купуват имот от частници, построяват нова производствена база,  която се превръща  е една от най-модерните в региона. Персоналът започва от  0 и през годините достига до 120 човека. В момента поддържат числен състав от около 70-80 човека. И точно тук идва големият проблем не само пред Милена, а и пред всички малки и средни предприятия встраната – липсата на кадри.

Според Милена Тончева малките и средните фирми са генератор на нови работни места и спомагат за повишаване на конкуренцията на пазара. Те проявяват по-голяма гъвкавост в кризисни ситуации и притежават бързо променяща се вътрешна организационна структура. Имат възможност по-бързо и лесно да внедряват иновации и нови технологии, което е техния принос в повишаването на конкурентоспособността на икономиката.

Тенденцията към увеличаване недостига на квалифирани служители обаче все повече спъва бизнеса  в страната.

В Горна Оряховица бяха закрити паралелките, захранващи шивашката промишленост и това създава много големи проблеми пред нашето производство, казва Милена. Голяма част от нейните работници са „отгледани” от фирмата още от ученическата скамейка. Тук се учиха на занаят, тук се жениха, раждаха им се деца, споделя тя. По данни на Регионалното управление на образованието във Велико Търново, паралелките са били закрити заради липса на интерес. Голяма причина за случващото се не само при нас, е дисбалансът в средното образование в България. В продължение на дълги години голяма част от специализираните техникуми, а след това професионални гимназии спряха да произвеждат кадри, казва Милена Тончева. Буквално бяха закривани цели училища за строители, работници в машиностроенето, монтажници, работници в леката и тежката промишленост. За сметка на това пък масово се разкриха професии като брокери, икономисти, финансисти, компютърни специалисти, от които един на сто приблизително излиза качествен специалист и др. Този дисбаланс създаде днешната тeнденция за кадрите, които бизнесът търси, но никой не ги произвежда.

Според Милена Тончева са необходими спешни реформи в средното образование и то не поредните изписани стотици страници хартия и килограмови стратегии, от които нищо не става ясно в крайна сметка. Необходим е общ диалог с бизнеса, който трябва да каже от какви специалисти има нужда и в това няма нищо лошо, защото в крайна сметка бизнесът плаща сметката за образованието, а за да плаща той трябва да работи. Няма лошо да се обучават кадри за административна дейност, но страшното е когато те са в пъти повече отколкото тези, които реално ще работят в производството като шивачи, строители, монтажници, заварчици, автомобилни специалисти, оператори на машини и др.

Мерките за подкрепа на бизнеса от страна на държавата би следвало да се изразяват именно в обявяване на годишни план приеми в средното образование съобразно потребностите на предприемачите.

Въпреки трудностите откъм кадри, „Феми” продължава да се развива. Фирмата, производител на дамско и мъжко бельо, дамски, мъжки и женски бански костюми, налага на пазара своите  уникални и оригинални идеи, както и собствени търговски марки Lizabel, Маxly, Lookme.На особен интерес се радва G.O.Fit – новата линия за спортни артикули,  предназначена за спортуване, туризъм и за всички активни хора.

Всяка една от търговските марки на горнооряховското дружество е добре позната, среща одобрение и представлява интерес от и на европейско равнище. Това дава възможност на ФЕМИ успешно да търгува със страни като Франция, Белгия, Испания, Белгия,  Гърция, Полша, Румъния, Чехия и др. Участнички и участници в конкурси за красота редовно  дефилират с бански костюми, произведени от фирмата.

Една от новите идеи на Милена Моянова – Тончева, е в спортните облекла от серията G.O.Fit  да бъдат застъпени щампи на български шевици  и етноелементи.

Като следваща благотворителна стъпка Ротари клуб - Горна Оряховица –Лясковец, предвижда подкрепата на  традиционния вече конкурс-изложение „Младежко техническо творчество“, който ще се проведе през октомври . Форумът събира млади изобретатели от цялата страна, които представят свои разработки в областите на електрониката, роботиката и електромеханиката.

Това е единственото подобно изложение у нас, което събира млади технически гении, които демонстрират своите иновации и разработки. Целта е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения на ученици и студенти и засилване на връзката между професионалното образование и бизнеса. Очаква се тази година в него да се включат над 500 участници, за които ФЕМИ ще предостави безвъзмездно тениски, а Ротари клуб по традиция ще подпомогне организацията на събитието.  

Милена Моянова Тончева е родена в Горна Оряховица. Завършила е математическа гимназия във Велико Търново, има висше образование по изчислителна техника и второ висше бизнес администрацзия в НБУ.
Има син, който също завършва математическа гимназия и най-вероятно ще се продължи да се развива в сферата на информатиката и компютърните науки.