Послание на ДГ Митко Минев за м.октомври 2019
Дата: 03.10.2019

Ротари трябва да продължи да свързва света в усилията за премахване на полиомиелита. От нас зависи! Нека завършим работата си. Ключовата дума е действие, защото все още ни предстои важна работа.

Здравейте приятели!

Изтеклият месец септември беше изпълнен със значими ротариански събития. Клубовете набраха скорост и повишиха активността си след летните месеци. Това се вижда от отчета за проведените клубни срещи, участия в събития от национална значимост и реализирани на проекти – РК Шумен, РК Велико Търново, РК Пазарджик, РК Велинград, РК Панагюрище, РК Самоков, РК Дупница и много други.

При посещенията ми в повече от 30 клуба – в края на третия месец от Ротарианската ни година виждам, и се радвам да споделя, че се обръща и сериозно внимание на втория приоритет от Стратегическия план – „Разширяване на нашия обхват“. В много от клубовете ротарианците вече споделят Ротари с нови приятели. В Ротари клуб Балчик имахме възможността, с АДГ Георги Панов и президента на клуба Илийчо Илиев, да връчим отличителните знаци на нашата организация на ПЕТ НОВИ РОТАРИАНЕЦА. Истински форум на приятелството бе домакинството на РК Варна, РК Варна Галатея и РК Варна Евксиноград при провеждането на първия пре-ПЕТС на 28 септември в апартхотел „Ла Мер“, комплекс „Златни пясъци“. Събитието споделиха близо 50 приятели – елект президенти, секретари и председатели на клубни комисии. Незабравими спомени остават от приятелската вечер и споделените мигове при разходката с яхта по вълните на все още гостоприемното ни Черно море.

Приятели, в ротарианския календар октомври е месец, посветен на нашата работа за икономическото развитие и развитието на общността. Поканете в клубовете си представители на Областната или Общинска администрация, които да Ви запознаят с актуални данни и предизвикателства в това отношение. Огледайте се и в клуба, за да споделите професионалната служба на тези от Вас, които работят в тази насока. Познанието ще ви бъде полезно, за да имате пред себе си ясна картина за това къде и при какви условия може да работи вашия клуб, къде да фокусира и реализира подходящ на нашата мисия проект.

Един от основните акценти на нашата служба е и завършването в най-скоро време Глобалния ни проект -  успешната битка срещу полиомиелита! Нашия президент Марк Малони обръща специално внимание на това в посланието си към всички нас:

„Нашият напредък е реален и забележителен. През 1988 г. полиомиелитът е ендемичен в 125 страни, с повече от 350 000 нови случая годишно в целия свят. Оттогава Ротари и нашите партньори в глобална борба с полиомиелита намаляват честотата на заболяването с повече от 99,9 процента, ваксинират над 2,5 милиарда деца срещу вируса и предотвратяват 18 милиона случая на парализа. От трите типа полиовирус, тип 2 е изкоренен и тип 3 скоро може да бъде сертифициран като изкоренен. Нигерия не съобщава за случай на див полиовирус вече три години. Ако тази тенденция се запази, ще се сведем само до един вид див полиовирус и само в една част на света, Афганистан и Пакистан.

Маркирайте календара си, за да се настроите и подготвите за Световния ден на полиомиелита на Ротари на 24 октомври. Ние ще прекратим полиомиелита завинаги, само ако останем непоколебими и бдителни. В Световния ден на полиомиелита е време ротарианците от клубовете по целия свят да се съберат, да признаят напредъка, който сме постигнали в нашата борба с тази болест. Да планираме действието, което трябва да предприемем, за да прекратим полиомиелита завинаги. Когато достигнем целта си, детският паралич ще стане втората изкоренена човешка болест на планетата и Ротари още един път ще получи дължимото международно признание. Най-важното са децата, които никога повече няма да се сблъскат с този ужасен, инвалидизиращ вирус.

Затова, тази година, всички ние искаме да видим колкото се може повече Ротари клубове, провеждащи събития за Световния ден на полиомиелита по целия свят. Посветете среща на клуба на Световния ден на полиомиелита или създайте събитие за набиране на средства. Не забравяйте, че за всеки дарен долар Фондацията Бил и Мелинда Гейтс допълва дарението с  още два!

Ротари трябва да продължи да свързва света в усилията за премахване на полиомиелита. От нас зависи! Нека завършим работата си. Ключовата дума е действие, защото все още ни предстои важна работа.
Така ще изпълним и своята мисия: ДА постигнем трайна промяна в света!

30.09.2019г.                                                                                  Ваш  в Ротари,
Велико Търново                                                                         Митко Минев
                                                                                                         Гуверньор 2019 – 2020
                                                                                                         Дистрикт 2482 - България