Проект на РК София-Витоша снабди с инвалидни колички десет български болници
Дата: 09.12.2019



Болниците в България постоянно се сблъскват с недостиг на такива важни за болнитеНа 5 декември в болница „Света Анна“ в София се състоя официалното връчване на инвалидните колички, дарение от ротарианци от Франция и България.
 и техните близки помощни средства, каквито са инвалидните колички и проходилките. В десет от нашите болници този дефицит се преодолява благодарение на българо-френски ротариански проект.
 
Проектът е по инициатива на г-жа Аник Бар, почетен консул на България в Лил и член на РК Кроа Васкал, която се свърза с представители на Ротари клуб София-Витоша. С нейна помощ беше осъществен контакт между РК Бетюн Артоа, който е дарител по проекта и българския клуб, който приема дарението и го разпределя между нуждаещите се здравни заведения.
 
Във Франция инвалидните колички, както и голяма част от цялото медицинско оборудване, трябва да се подменят след определен период от време.  Доста от тях са в много добро състояние, запазени и почти нови. Вместо да бъдат бракувани, те получават втори живот у нас благодарение на този проект.

В реализирането на проекта взе участие и Ротаракт клуб София-Витоша Изгрев. С помощта на ротаракторите бяха разпределени получените 35 инвалидни колички и 35  проходилки. Бенефициенти по проекта са десет български болници. Сред са „Пирогов“, ИСУЛ, „Света Анна“, „Свети Наум“, Александровска, както и лечебните заведения в Дупница, Ихтиман, Елин Пелин и Пирдоп.
Очаква се проектът да продължи да се развива и през следващите години.