РОТАРИ ЩЕ ПОМАГА ЗА МИРА НА БАЛКАНИТЕ
Дата: 27.12.2009
29 август 2007 15:05

Най-голямата неправителствена организация в света Ротари Интернешънъл свика президентска конференция у нас на тема Как Ротари ще допринесе за мира на Балканите. Форумът се проведе под патронажа на председателя на парламента Георги Пирински и за участие в него пристигнаха президентът на Ротари Интернешънъл Уилфрид Уилкинсън и директорът Орсчилик Балкан, ръководителите на националните клубове от Балканите и други европейски страни, САЩ и Кения. Организацията работи по програми и хуманитарни акции, насочени към проблемите в здравеопазването и борбата с глада, в образованието и в управлението на водите. През 2002-ра Ротари създава Центрове за Международни науки по въпросите на мира. Разработва социални и политически стратегии за предотвратяване на бъдещи конфликти. Ротарианците отпускат стипендии за обучение на посредници за мир. Днес в Ротари Интернешънъл членуват над 1.2 млн. души от 169 държави, водени от девиза В служба на обществото.
В България има 80 ротариански клуба. Председателят на организационния комитет Калчо Хинов подчерта, че провеждането на толкова значима конференция у нас утвърждава позициите на страната като Източноевропейски хуманитарен център. Събитието се състоя в резиденция Бояна и целта бе да се очертаят основните начини, по които световната организация може да помогне за спокойния живот на балканските народи. Доклади по този въпрос изнесоха и Уилфрид Уилкинсън и Орсчелик Балкан.
Кметът на София Бойко Борисов изпрати поздравление, с което благодари на участниците за благородната им кауза. Председателят на Народното събрание Георги Пирински пък не скри задоволството си, че точно България е избрана за проява от подобен висок ранг. Посланикът на Гърция в България г-жа Данай-Магдалини Куманаку също изнесе доклад за мира на Балканите.
На 31 август Уилфрид Уилкинсън посети столичното кметство, където награди градоначалника Бойко Борисов със специалния знак на Ротари.

Георги Пирински , Уилфрид Уилкинсън , Орсчилик Балкан , Бойко Борисов

Последните 10 новини

» Още свири шипченският вятър!
» Подарък за 150-годишния юбилей на Читалище “Развитие“ от Ротари клуб Севлиево
» Дарение на Пациентски монитор на Акушеро-Гинекологичен Комплекс в УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” - град Стара Загора
» Ротари клуб Смолян дари станции за дезинфекция на болницата в Смолян.
» Послание на ДГ Митко Минев за м.май 2020
» 9 софийски клуба ЗАЕДНО в борбата с Covid-19
» РОТАРИ КЛУБ ДАРИ КОМПЮТРИ НА УЧИЛИЩАТА В ПАНАГЮРИЩЕ
» РК Варна-Евксиноград с дарение в помощ на уязвими лица за Великден.
» Ротари клуб Севлиево с мисия да предпази медиците в региона
» Ротари клуб Стара Загора с дарение на ОД на МВР Стара Загора