НАПРАВО ОТ КАФЕНЕТО
Дата: 02.01.2019
Автор: Банкеръ

събота, 06. март 2004 - 01:00

Светлин Русев, художник, навършил през миналата година 70, е пред пенсия в катедра Живопис на Художествената академия.  Тази новина широко се коментира в гилдията. Вече се правят залози за предполагаемите имена, които ще кандидатстват за овакантеното място в академията.

Радко Радков, поет мистик, за втори път стана носител на международната награда Солензара, връчвана от едноименния френски културен институт. За първи път г-н Радков, богослов по образование, я получи през 1981 г. - върхът на честванията на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Негов преводач във Франция е Атанас Ванчев дьо Траси, който е предложил поемата на Радков Всенародно бдение за Апостола на института Солензара.

Стефан Драгостинов, композитор, отново предприема акция за международно пласиране на своята Симфония за мира. По време на т.нар. перестройка той я изпрати на Михаил Горбачов, но без резултат.

Сега чрез Ротари клуб, чийто член е, композиторът разпространява произведението си сред 540-те дискрит-гуверньори на клуба по света. Поводът е 100-годишнината на Ротари клуб, която ще се отбележи догодина, а предложението е симфонията на г-н Драгостинов да бъде изпълнена във всички клубове по света.

Юри Буков, пианист, който от 1948 г. живее в Париж, ще бъде следващият почетен гражданин на София. Така решиха общинските съветници на заседанието си миналата седмица.Арх. Жеко Тилев бе удостоен с отличието Архитект на 2003 година в деветия конкурс на специализираното издание Арх и арт борса. Проектът, оказал решаващо влияние за крайния резултат от състезанието, е централният офис на Първа източна международна банка в София. Други негови реализации и проекти са за централен офис на Мобилтел, банков салон на Насърчителна банка, конкурсен проект на Сити център Базиликата в Пловдив и проект за Великия египетски музей в Гиза.Милчо Левиев, композитор и пианист от Лос Анджелис, ще представи на 5 април в зала България новия си диск Тиха любов. Г-н Левиев е и член на националния комитет на България за участие в Културната олимпиада в Атина през лятото.

Симфония на мира , Стефан Драгостинов