В памет на Петко Йовчев
Дата: 11.05.2012
Автор: Герхард БЕНТЦИЕН

Скъпи приятели,
Почина Петко Йовчев. Загубихме един добър приятел, достоен човек и достоен Ротарианец! Най-искрени съболезнования на семейството му от всички нас в Ротари.
Калчо Хинов
Приятели,

С покрусени от болка и скръб сърца, съобщаваме, че на 11 май 2012 г. ни напусна нашият скъп приятел арх.Петко Йовчев.
 Отиде си един от най-големите и обичани ротарианци на България – нашият неповторим и светъл пример за благородство и висок интелект, истински лидер и професионалист, отдаден на идеала за служба на обществото.
 Арх.Петко Йовчев бе възродител на Ротари Клуб Бургас (1993), негов Паст Президент (1998-1999) и духовен стожер в тежки моменти - ерудит, блестящ оратор и организатор на клубни и дистриктни инициативи. Отиде си в навечерието на юбилейното честване на 75-годишнината на Ротари Клуб Бургас, за подготовката на което даде всичко от себе си.
С много тъга ще се простим с приятеля Петко на 13 май (неделя). Поклонението ще бъде от 11 часа в Ритуалната зала на Гробищен парк-Бургас.
Изказваме съболезнования на съпругата му Росица и дъщеря му Мария.

Скърбим, приятелю Петко!
Ти начерта светлия път, по който трябва да вървим. Няма да предадем идеите ти и няма да забравим всичко, което сътвори с ума и сърцето си за Ротари!
Спи спокойно вечния си сън.

Ротари Клуб БУРГАС
11 май 2012 г.

 


Арх. Петко Йовчев беше Председател на Комитета по професионална дейност на Дистрикт 2482, Асистент-Дистрикт-гуверньор. Ръководител на Мачинг Грант Програмс - Ротари Интернешънъл за реконструкцията на Сиропиталището в Бургас (2000-2002), с водеща роля в реализацията на десетки по-малки проекти в Ротари Клуб Бургас и сътрудничеството ни с побратимените Ротари клубове по света.
Петко Йовчев е роден на 24.08.1955 г., семеен, съпругата му Росица е член на Ротари Клуб Бургас-Приморие, Паст Президент (2010-2011). 
Арх. Йовчев е завършил Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия – София  /1976 -1981г./, специализира Топмениджмънт в Дунавски Университет-
гр. Кремс, Австрия /1993-1996г/ и Генерален мениджмънт в Европейския център по мениджмънт - Wirtschaftskammer österreich, София (2003). Владееше руски, немски и английски езици.
От 2003 г. е Председател на Камарата на архитектите в България. От 2007 г. е ръководител на Българска делегация към Съвета на архитектите в Европа – Брюксел. Член  на подкомисията по архитектура към ЕК и на Европейска мрежа на компетентните органи по архитектура (ENAKA). От 2009 год. е член на Консултативен съвет към Министъра на МРРБ.
От 1990 г. е Изпълнителен Директор и съдружник в “АТИКА Р5” ООД, Бургас, чийто екип от архитекти проектира сградите на Бургаския свободен университет и хотел „Мираж“.
 Арх. Петко Йовчев е автор на Общия градоустройствен план на Бургас, главен архитект на Бургас  и Бургаска област (1987-92). Неговите проекти оформят облика на съвременен Бургас -  реконструкция, благоустрояване и озеленяване  пл. „Тройката“ (1995) и главната улица „Александровска“  на града (2011). По негов проект ще се строят новите пешеходни зони на Бургас с подземен гараж и подлез. Той е авторът и на мащабните градоустройствени проекти - Прединвестиционното проучване на Зона за обществен достъп на Интермодален пътнически терминал – Бургас, широкоизвестен като Инвестиционен проект „Супер Бургас - Фаза Първа”. По негови проекти са построени Летище Приморско, Пристанище Росенец на „ЛУКОЙЛ“ АД, негова изработка е Концептуалният дизайн на летище Бургас, както и подробният устройствен план на Летище Варна и на Летище Приморско, на кв. Крайморие, на  спортния комплекс „Черноморец-Арина“, Градоустройственото решение на територията на Елкабел, гр. Бургас, Пътническия терминал на летище Пловдив, Тулски индустриален парк.

Последните 10 новини

» Ротари клуб Нова Загора - "Спомоществовател на образованието"
» Международно сътрудничество РК Добрич - РК Измаил
» Ротари клуб – Разград, съорганизатор на конференцията „Нови индустрии, дигитална икономика, общество – проекции на бъдещето – II”
» ДГ Митко Минев в Ротари клуб Провадия
» 4 месеца след началото на ротарианската година 74 процента от целите посочени от клубовете за фонда EndPolio са изпълнени
» Послание на ДГ Митко Минев за м.ноември 2019
» Ротари Клуб Харманли, проведе официална среща с Ротари Клуб Нингбо, Китай
» Три подготвителнни семинара - три невероятни събития във Варна, София и Ямбол
» Списанията на Ротари – България 1933-1941
» Вечер на печените кестени и младото вино