РАК Велико Търново се включи активно в отбелязване на 115 години Ротари
Дата: 25.02.2020

С изложба в центъра на Велико Търново се отбелязват 115 години от създаването на Ротари Интернешънъл

С изложба от пана пред Факултета по изобразително изкуство  Ротари клуб – Велико Търново, отбелязва 115 години от създаването на международното движение Ротари Интернешънъл. Паната проследяват цялата история на движението и постиженията на местните структури – Ротари клуб, Ротаракт и Интеракт.

Началото е положено на 23 февруари 1905 г. в Чикаго от младия  адвокат Пол Харис, който заедно с трима свои приятели сформира първия Ротари клуб и полага основата на първата в света организация с идеална цел.

Впоследствие тя излиза от границите на своята страна, за да се превърне в международна организация, отдадена в служба на човечеството и мира, като прехвърля географските, религиозните, расовите, политическите, социалните и други бариери.

Най-известното мото на Ротари е „Service above Self “ – „За безкористна служба“ и правенето на добро по света се е превърнало в кауза на всички клубове.

Днес Ротари е организация на бизнес и професионални лидери от 161 страни в целия свят с над 1,2 милиона членове в повече от 35 000 Ротари клуба.

Основните зони на фокус са насърчаване на мира, борба с болестите, осигуряване на чиста вода, санитария и хигиена, майчино и детско здраве, подпомагане на образованието, растяща местна икономика.

Изкореняването на полиомиелита се превръща в най-глобалния проект на Ротари клубовете по целия свят. Ротари работи за ликвидирането на детския паралич повече от 30 години. Заедно с партньорите  са имунизирани повече от 2,5 милиарда деца срещу полиомиелит в 122 държави. Случаите  на коварната болест са намалели  99,9 процента по целия свят .

Днес в България има 88 Ротари клуба с над 2000 ротарианци в почти всички големи градове. Клубът във Велико Търново е един от най-активните в страната и има 81-годишна история. РКВТ успешно създава един от първите сателитни Ротари клубове в България – СК  Павликени – Бяла черква.

Ротарианците в региона имат реализирани десетки проекти с изключително значение за развитието на общността  в различни сфери.

Специално обръщение към ротарианците разпространи и Дистрикт гуверньорът на Дистрикт 2482–България Митко Минев, който е първият великотърновец, заел високия пост.
На 23 февруари ние, ротарианците, като хора на действието, не само отбелязваме 115-ия рожден ден на нашата организация. Ние всички празнуваме началото на една идея, превърнала се в начин на мислене и действие. Идея, дала началото на много начинания за спасение на човешки съдби и човешки живот, дала възможност на много хора по света да сбъдват мечтите си!, допълва той.

Минев, който  по професия е адвокат, цитира и  латинската сентенция Beati pacifici – „Щастливи са установяващите мир“. Той припомня, че  през  февруари започва подготовка за следващата ротарианска година, а темата „Ротари отваря възможности“ продължава смислено посланието „Ротари свързва света“.

Дистрикт гуверньорът подчертава, че Ротари като една от най-големите неправителствени организация в света има най-високия статут  – консултант в Организацията на обединените нации.