Послание на ДГ Митко Минев за м.април 2020
Дата: 05.04.2020

Традицията на Ротари е през април да насочим вниманието си към майчиното и детското здраве, като един от основните приоритети на една  хуманитарна организация.


ВЕЛИКО ТЪРНОВО
31 МАРТ 2020 Г.
 
Здравейте приятели!
 
 
Светът около нас се промени неочаквано, за да ни напомни колко крехък е животът. Това е време, в което да потвърдим ценностите си и да осъзнаем колко свързани сме помежду си, независимо от разстоянията. Това е време, в което независимо от социалната дистанция, се доказваме като съпричастни хора и ротарианци.
 
Традицията на Ротари е през април да насочим вниманието си към майчиното и детското здраве, като един от основните приоритети на една  хуманитарна организация.
В много части по света майките и децата са изправени пред предизвикателства да оцелеят, предизвикателства, които повечето от нас никога няма да разберат. Според СЗО рискът жена в страна с ниски доходи да умре по време на бременност или раждане, или от други свързани с това причини, е около 120 пъти по-висок от този за жена от държава със средни и високи доходи. Четири милиона бебета годишно все още умират до навършване на първата година от живота си. Предизвикателствата, пред които са изправени майките и техните деца в бежанските общности по света, са обезсърчителни. Когато си спомним за най-голямата си сила - как Ротари свързва света,  можем да започнем да намираме решения. Чрез нашето прозрение, нашите ресурси, нашата отдаденост и нашата свързаност, Ротари може и ще отвори възможности за справяне и с тези предизвикателства.
 
Затова голяма част от ротарианските проекти по света целят здравни знания на бъдещите майки, тяхното обучение на най-добрите практики за предотвратяване на детската смъртност и насърчаване на действия за тяхното собствено здраве и здравето техните бебета, осъществяване на профилактика на значими заболявания сред децата и младите хора.
И когато се замислим с какво да помогнем, можем да се свържем и потърсим вдъхновение от проектите, финансирани с дистриктни и глобални грантове, тъй като Детското и майчино здраве са предпочитана зона на действие  и на българските клубове.
 
РК Петрич -„В Петрич се ражда Живот“. Покупка, инсталиране и въвеждането в експлоатация на медицинско оборудване за родилното отделение и обособяването на добре оборудвано неонатално звено към  МБАЛ "Югозападна болница"; РК Бургас – „Технологична помощ в асистираната репродукция за подобряване майчиното здравеопазване -  закупуване на 10 EVEI устройства за „ин витро” процедури на жени с репродуктивни проблеми; РК Берковица „Оборудване на детско отделение на МБАЛ гр. Берковица“ – осигуряване  на апаратура за точна диагностика и лечение на болести при децата, в това число превенция и качествено лечение на заболявания на дихателните пътища; РК Казанлък - „Шанс за живот за недоносените бебета в област Стара Загора“ - осигуряване на необходимата животоподдържата апаратура за недоносени в УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ гр. Стара Загора; РК Банско-Разлог - „Модернизиране на болницата в Разлог“- осигуряване на модерно, живото-спасяващо медицинско оборудване за 4 отделения включително  АГ и педиатрично, както и обучение на персонала за възможностите за съвременно лечение, и много други, реализирани от РК и РАК със собствени сили, дарителски и лични средства, също ценни в това отношение за тяхната общност проекти.

Тези проекти ни доказват като организация на почтени хора и професионалисти, загрижени за своята общност и за България, готови да мобилизират знания, средства и ресурси за промяна на човешки животи и за решаване на значими проблеми.
 
Приятели, нека с нашите действия да помогнем общностите, в които живеем и работим  да станат места, където децата ни растат здрави, а майките получават необходимите здравни грижи!
 
Сега ние, всички ротарианци по света обединяваме усилия, мотивираме институции и организации, за да спрем заедно разпространението на COVID 19 и приложим ефикасните мерки за нашата безопасност и лечението на тази коварна болест! Нека в този месец да се съсредоточим и насочим действията си и към осигуряване безопасни предварителни консултации на бъдещите майки, осигуряване на необходимите условия при раждане и първоначални грижи за новородените и майките в сложната епидемиологична ситуация.
 
Приятели!
 
Горд съм, че извънредната ситуация, в която се намираме не спря нашите добри дела. Нещо повече, "срещите" ни станаха по-чести, а проектите в подкрепа на хората на първа линия в борбата с вируса - ежедневие.
 
Повечето клубове вече провеждат своите срещи в Интернет. Предпочитанията са към Zoom, Hangouts, Microsoft teams. Cisco Webex .  Поддържат Viber или Skype групи за непрекъсната връзка и отговори на бързи въпроси.
 
Макар и в необичайни условия, следва да продължаваме да изпълняваме и постигаме поставените си в годишния план цели и най-вече по  тези два приоритета!  Да продължим изпълнението на проектите, доколкото обстоятелствата позволяват това.
 

Майчино и детско здраве
 
Не забравяйте и за своевременното изпълнението на задълженията си към РИ и Дистрикта, за даренията към ФР, тъй като в настоящия момент всеки лев, всяка стотинка са особено ценни за нашата организация!
 
За да бъдем знаещи, за да бъдем повече можещи и да действаме правилно, сега и занапред, моля, вземете активно участие в неприсъствено провеждания ПЕТС, ГМС и Асамблея, които се реализират в момента!
 
Светът има нужда от Ротари, повече от всякога. Той се нуждае от нашата смелост, нашия оптимизъм, нашия опит и нашия идеализъм. Нуждае се от нашия глас на толерантност, сътрудничество и надежда. Нуждае се от примера на една организация, която се развива и отговаря на всичко което се случва около нас, която е доказала, че хора от всички страни могат да работят успешно заедно.  
 
Приятели,
Пазете се, докато продължавате да действате и да правите добро във нашата общност и света, в който живеем, а сега в пъти повече!
Бъдете здрави, вие, семействата ви и вашите близки!

Ваш  в Ротари,
Митко Минев                   
Гуверньор 2019–2020,        
Дистрикт 2482–България