Зонта клуб, Ротари клуб – Велико Търново и Ротари клуб – Елена, дариха на МОБАЛ апаратура за над 20 000 лева
Дата: 05.04.2020



Нов респиратор от висок клас, произведен в Германия, и пациентен монитор дариха на великотърновската болница членовете на Зонта клуб, Ротари клуб – Велико Търново и Ротари клуб – Елена. Модерната апаратура е необходима за борбата с епидемията от коронавирус и беше приета с голяма благодарност от ръководството на Областната болница „Д-р Стефан Черкезов”. Докато съществуват такива добродетели в обществото ни като дарителството, съпричастността  и обединението в трудни моменти, нацията ни ще бъде силна, каза директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев. Той подчерта, че това не е първият случай, в който сървис клубовете се отзовават на нуждите на лечебното заведение и пожела това сътрудничество да продължи.

На предаването на дарението присъстваха дистрикт гуверньорът на Дистрикт Ротари – България Митко Минев, президентът на Ротари клуб – Велико Търново Кирил Андреев и Нелина Църова, паст президент на Зонта клуб. Те подчертаха, че ще продължат да помагат на болницата и благодариха на всички лекари, медицински специалисти, санитари и лаборанти, които се борят на първа линия с коварното заболяване.

Членовете на сървис клубовете във Велико Търново бяха едни от първите, които обединиха усилия, за да помогнат на областната болница, изправено пред изпитанието да лекува болни от Covid 19. Инициативата беше подета още на 20 март и за броени дни средствата бяха събрани като дарения от клубовете, а в нея се включи активно и Сателитен Ротари клуб Павликени – Бяла Черква, който е част от Ротари клуб – Велико Търново. Единствено проблемите по границите са забавили доставката на апаратурата, но тя вече е във Велико Търново и днес беше предадена на болницата.

Немският апарат за изкуствена белодробна вентилация е висок клас и е предназначен за интубиране на деца и възрастни в тежко положение, а пациентния монитор, който е внос от Унгария, служи за проследяване на важни жизнени показатели на пациентите.

Това е поредната благородна инициатива на Зонта клуб и Ротари клуб – Велико Търново. И двете организации са известни с активната си дейност. Преди няколко месеца ротарианците в града  реализираха мащабен проект „Дишането е живот”, благодарение на който беше закупен модерен видеобронхоскоп за белодробната болница „Д-р Трейман” на стойност около 80 000 лева. Зонтианките пък от години не прекъсват хуманитарната си дейност в родилното отделение на МОБАЛ, благодарение на което АГО притежава модерна апаратура в различни направления.