Срещите на българските ротарианци с Пол Харис
Дата: 17.02.2021

На  23 февруари отбелязваме  Деня на Ротари. Изминали са  116 години откакто Пол Харис полага основите на Ротари с първия клуб в Чикаго. Нека си припомним как нашите предшественици, са отбелязвали тази дата.

Цвятко Кадийски
 
На  23 февруари отбелязваме  Деня на Ротари. Изминали са  116 години откакто Пол Харис полага основите на Ротари с първия клуб в Чикаго. Нека си припомним как нашите предшественици, са отбелязвали тази дата.

Първото честване на годишнината е през 1935 г, когато    Софийският  клуб  отбелязва  30 годишнината на основаването. Само че това се случва… с месец и половина закъснение… защото клубът е искал .да  свърже събитието с едновременното приемане на група от шест нови члена. До Пол Харис е изпратено сърдечното поздравление на българските ротарианци. Чрез страниците на бюлетина на клуба е изразена готовността на българските ротарианци да се присъединят към „кръстоносния поход“ на президента на РИ Боб Хил за по-добро настроение, за повече смях, за по-малко намръщени физиономии и за повече искреност в отношенията.

На 23.02.1937 г., във връзка с 32-рата годишнина на ротарианството в света, членовете изслушват специалното послание на Пол Харис, запазено чрез страниците на ротарианското списание „Le Rotary Club de Sofia“ . Наред с поздравленията, в посланието на Харис се прокрадват и нотки на безпокойство от нарастващото противопоставяне в Европа, Далечния изток и Южна Америка и  разпалването на омраза между хората на расова, национална и класова основа.

В края на февруари 1940 г клубът в София се включва за трети  път в своята история в отбелязването на 23 февруари, чрез организиране на  традиционната „Седмица за наблюдение”, която се използва като повод да се запознае местната общественост с целите на Ротари, да се активизират членовете за конкретна дейност. Седмицата е отразена в софийската преса, а в  анкетата, попълнена във връзка с провеждането на „Седмицата за наблюдение” и изпратена до РИ, ротарианците от София смятат, че  най-успешните страни на дейността им е работата с младежта, издаването на клубен бюлетин, активността за осигуряване на регионално разбирателство, участието за подпомагане на нуждаещи се ученици и студенти. Инж. Божков прочита посланието на Пол Харис: „…Ние сме в критична година. Мъчно е човек да бъде оптимист, когато бурни облаци закриват небето. Ротарианците са особено чувствителни към международните размирици поради приятелските си връзки, които ги свързват навсякъде. Цивилизовани народи са във война и ние, които сме в мир, симпатизираме на ония, които са по-малко щастливи. Ние питаме, трябва ли най-добрите умове на човечеството да работят за войната, а никой - за отстраняването й...”

Годишнината е добър повод да си припомним и за трите срещи на български ротарианец с основателя Пол Харис и за неговото подготвено, но отложено в последния момент посещение в България.

Първата среща става по време на първото участие на български ротарианци на годишната Конвенция на РИ, проведена в Ница през 1937 г. Шестимата българи са водени от президента на РК София инж. Любен Божков. Божков е представен на Пол Харис и по време на краткия разговор с него със съжаление разбира, че внезапна промяна в плановете му ще възпрепятства планираното посещение в България.

Втората среща е по време на Конвенцията в Кливлънд. От България участва само инж. Божков, който току що е избран на гуверньор на обявения дни преди началото на Конвенцията Дистрикт 86 „България“. От това време е  запазена една уникална снимка, направена лично от Божков по време на почивка между заседанията, която е единствената фотография на Пол Харис заснета от български ротарианец. След това Божков участва в срещата на ДГН в Уайт Сулфур спрингс, Западна Вирджиния. За това събитие досега не бе известно нищо, но само преди три  месеца открих един уникален документ, от който разбираме за трета, неизвестна досега  среща на Божков с Пол Харис. Става дума за едно от най-ценните постъпления в събирания,  обработван и съхраняван от мен исторически архив на Ротари-България. Благодарение на г-жа Райна Божкова, пра-снаха на инж. Божков ние разполагаме с личния екземпляр на Божков на Указателя за въпросната среща на номини гуверньорите, състояла се от 12 до 16 юни 1939.  Указателят съдържа снимка и кратка биография на всички ДГН през 1939 г. При това Божков е имал брилянтната идея да събере над 60 автографа от ДГН (от всичко около 180 ДГН по него време в света), което прави този отпечатък наистина световен ротариански уникат. Между тези автографи е и този на самия Пол Харис, с когото Божков в деня на откриването има още една продължителна среща, както се вижда от една приписка на последната страница на Указателя. Под подписа на един от участниците, Петер Харис той записва: „Обядва със P. Harris, основателя на Ротари на моята маса на 12. VІ.1939“.
 
Накрая, като български ротарианец искам да обърна внимание на едно съвпадение, което за нас увеличава емоционалната  значимост на този ден. Точно на 23 февруари 1939 г. административният съветник за България, инж. Любен Божков съобщава на българските клубове, че предния ден е   получил съобщение, подписано от генералния секретар на РИ Чесли  Пери: „Драги приятели ротарианци, щастлив съм да ви съобщя, че бордът на РИ на своето заседание одобри предложението на президента Хагер   България да образува Дистрикт 86.
              
Към снимките:

Отбелязването на Деня на Ротари през 1940 г. под ръководството на вицепрезидента проф. Димитър Атанасов:
Отбелязването на Деня на Ротари през 1940 г. под ръководството на вицепрезидента проф. Димитър Атанасов


Пол Харис, фотографиран от Любен Божков (1939 г, Кливлънд):

Пол Харис, фотографиран от Любен Божков (1939 г, Кливлънд)

Страницата с автографа на Пол Харис:
Страницата с автографа на Пол Харис


Страница с автографи от указателя на Любен Божков:
Страница с автографи от указателя на Любен Божков

Приписката, собственоръчно направена от Божков, от която се вижда, че на 12.6.1939 е обядвал на една маса заедно с Пол Харис 
Приписката, собственоръчно направена от Божков, от която се вижда, че на 12.6.1939 е обядвал на една маса заедно с Пол Харис