Да преодолеем аналоговото мислене
Дата: 21.04.2021От март 2020 г. съзнанието на всички ни е обсебено от пандемията Ковид19.
 
Поради несъвършенствата на колективната памет, до този момент нашите поколения живяха без особен спомен от преживяната тригодишна грипна пандемия, 1918-1920 г. (инфлуенца – „испански“ грип), отнела живота на близо 5% от населението на Земята (в България – 80 000 души*). 
 
За това, колко ефективна е била намесата на тогаващата медицина (безрезултатно лечение и неуспешни опити за създаване на ваксина) съдя по факта, че причинителят  – грипният вирус – е открит повече от десетилетие по-късно (през 1933 г. - дотогава се е считало, че причинителят е вид бактерия...)**. Медицината на съвремието се оказа несравнимо по-съвършена! Актуалният патоген беше изолиран и анализиран почти моментало, а ваксините се появиха в рекордно кратък срок!
 
При икономическото и морално изтощение непосредствено след Първата световна война, „локдаун“*** в глобален мащаб е бил немислим, за разлика от съвремието, което очевидно предлага несравнимо по-благоприятни възможности.
 
Но главният факт, който сочи днес спасителната алтернатива се нарича: интернет !
 
Голяма част човешка активност в социалния живот, професиите, хобитата, можа беззаразно да бъде пренесена (симулирана) от познатия физически свят във виртуалния.
 
Това е спасително и за Ротари : седмичните клубни срещи, работата на дистриктните комитети и секретариата, дистриктните обучителни семинари, международните контакти на зонално и глобално ниво, както и голяма част от администрирането на клубовете и реализиране на ротарианските проекти се преносаха в Интернет. В тези условия, инерцията на „аналоговото мислене“ у някои от членовете е необходимо час по-скоро да бъде преодоляна. Все още има отделни членове (но и цели клубове), които се чувстват некомфортно във виртуалната среда и са стигнали само до участие във „вайбър група“...
 
Мисля, че това, което днес ни обединява, трябва да бъде рационалният анализ на ситуацията, който ни характеризира като позитивно, оптимистично общество, което има и своите виртуални възможности да работи за просперитета на общностите – особено в условията на толкова тежка криза – когато общностите имат още по-голяма нужда от нашата ротарианска помощ !
 
И един особено важен извод : агресията на нови патогени върху човечеството е естествен еволюционен процес и ще продължава и занапред. Трябва да бъдем достатъчно мъдри и в готовност да предложим адекватни мерки и във всеки един бъдещ момент!

.............................................
*В същото време, жертвите при нашите съседи са: Гърция – 120 000, Румъния – 160 000, Сърбия – 180 000.
**След „испанския грип, до днес в света е имало още 11 по-слаби грипни пандемии
***Локдаун (Lockdown) – извънредна мярка, която временно забранява напускането на даден район или сграда