Ротари клуб „Чирпан” с дарение за онкоболни
Дата: 31.08.2021

Ротари клуб Чирпан чрез президента си Иван Станчев връчи дарение от клуба на старозагорския митрополит Киприан, За кампанията „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център - Стара Загора"

Това се случи на 31 август на именния ден на старозагорския митрополит Киприан, който отвори вратите на дома си с благотворителна цел - закупуване на модерен апарат за бързо диагностициране на онкозаболавяния.
Ротари клуб Чирпан чрез президента си Иван Станчев връчи дарение от клуба и пожелава здраве на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и успешно постигане на крайния резултат от кампанията. Дарения за благородното начинание направиха и няколко фирми от община Чирпан.
На събитието присъстваха кметовете на: Стара Загора - Живко Тодоров, на Казанлък - Галина Стоянова и други общественици и дарители. Идеята беше обявена на 20 юли след края на литургията за Илинден..
За кампанията „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център - Стара Загора", митрополит Киприан събра 10 275 лв., а общата сума дотук вече е близо 40 000 лв.
Стойността на апарата „DAKO AS Link 48“, който е необходим на комплексния онкологичен център в Стара Загора, е 99 000 лв. без ДДС, към събраните по инициативата на митрополит Киприан средства ще бъдат прибавени още 30 000 лв от сметката на Обществения дарителски фонд-Стара Загора.
„Това е апарат, с който скъсяваме времето от диагнозата до започването на лечението, който работи 24 часа в денонощието, минимизира човешкия фактор като грешка и дава възможност от един препарат да се направят серия протоколи от различни тестове, с които да се диференцира точния вид на съответния тумор, който да доведе до една персонализирана терапия за тези пациенти.“, коментира управителят на онкоцентъра д-р Петьо Чилингиров.