Послание на ДГ Виолина Костова, VII 2022
Дата: 10.07.2022

Това ще бъде година, в която ЗАЕДНО ще ПРЕОТКРИЕМ РОТАРИ и ще сбъднем нашите и МЕЧТИТЕ на повече хора!

,,Всеки има силата за величие. Не за слава, а за величие.
Защото величието се определя от СЛУЖБАТА."
Мартин Лутър Кинг

Уважаеми президенти и членове на клубни бордове за 2022-23 ротарианска година,
Уважаеми Дистриктни офицери,

Скъпи приятели, Ротарианци, Ротарактори и Интерактори,


От 01 Юли 2022 колелото на Ротари започна своето ново въртене и аз искам да Ви благодаря за доверието и за това, че ЗАЕДНО ще споделим това вълнуващо пътуване. Тези 525 600 минути, в които да затвърдим приятелството помежду ни, да постигнем целите си и да сбъднем мечтите на повече хора - всеки от нас поне на още един човек. Да преоткрием Ротари по нов начин и да оставим макар и мъничка следа.

Убедена съм, че и тази година ще бъде изпълнена с много добри каузи и устойчиви проекти, защото с повечето от вас вече сме обсъждали страхотни идеи. Сега идва времето да действаме.

Вярвам, че ще създадем много нови приятелства и с разбирателство, добро настроение и положителни емоции, ще направим промяната към по-добро и ще бъдем полезни на нас самите, на нашите семейства и на обществото.

Трябва да останем верни на нашите ротариански ценности, защото те са нашата сила и вяра:
ПРИЯТЕЛСТВО - Всички ние сме заедно в Ротари, заради приятелството и трябва да го пазим като безценен дар.
ПОЧТЕНОСТ - Работете за създаване и развитие на среда на разбирателство, почтеност и ангажиране на членовете чрез активното им включване в дейността на клуба. Създайте приобщаваща среда за млади и новоприети членове.
РАЗНООБРАЗИЕ - Днес повече от всякога имаме нужда от силни клубове, които са привлекателни за повече хора, от различни възрасти, социални групи, раса и пол. Да привлечем повече млади професионалисти в нашите клубове.
СЛУЖБА - Всички ние сме не само членове на нашите клубове, но и част от нашите общности. Да бъдем хора на действието, които с много любов и всеотдайност отделят от своето време, за да помагат на хората в нужда.
ЛИДЕРСТВО - Всеки от вас е лидер, в своята професия, в обществото и в клуба. Бъдете смели, с ясна визия и конкретни цели. Насърчавайте вашите екипи да бъдат отговорни, ангажирани и креативни.

Да не забравяме и винаги да прилагаме четиристранния тест:
1. Това ли е истината?
2. Справедливо ли е спрямо всички, които засяга?
3. Ще създаде ли това добронамереност и по-добри приятелства?
4. Ще бъде ли от полза за всички, които засяга?Да бъдем по-успешни и добри хора, за да помагаме на нас самите и на нашите общности. Защото Доброто е избор, а изборите, които правим ни определят какви сме днес и къде ще бъдем утре.

На ПЕТС в Хисаря ви представихме стратегическите приоритети на нашия Дистрикт - към 2027 г. Ротари България да бъде общност от:
ЖИЗНЕНИ КЛУБОВЕ, посветени на непреходните ротариански ценности за служба
ИНОВАТИВНИ ЛИДЕРИ на всички нива, стимулиращи клубовете в реализирането на техните цели, проекти и инициативи
КРЕАТИВНИ ХОРА НА ДЕЙСТВИЕТО от всички възрасти, които работят заедно за вдъхновяващи каузи и популяризирането им в общността
■ Професионалисти, които съвместно с приятели ротарианци от цял свят ИЗГРАЖДАТ МРЕЖИ и обменят идеи за решаване на значими световни проблеми.

Да работим активно да постигнем тези цели, като започнем още тази година, този месец и ден, за да бъдем промяната към по-добро и през следващите години. Имаме дълг към нашите деца, младото поколение и обществото.

Убедена съм, че това ще бъде година, в която ЗАЕДНО ще "ПРЕОТКРИЕМ РОТАРИ" и ще сбъднем нашите и МЕЧТИТЕ на повече хора!

Повечето от вас знаят, че музиката е била част от живота ми преди години, но тя си остана и винаги ще бъде част от душата ми, затова ще си позволя всяко писмо да завършва с текст от някоя любима моя песен. Този месец е:
Опе moment in time
Each day l live, / want to Ье
А day to give, The best of те
/'т only опе, But not alone
Му finest day, ls yet unknown!


Скъпи приятели, МЕЧТАЙТЕ СМЕЛО!

С много любов и усмивки,
Виолина Костова,
Дистрикт Гуверньор 2022-23 Ротари Интернешънъл
Дистрикт 2482 България

04.07.2022