От РК Карлово и баба Дела с обич: втори етап на кампанията в помощ на пострадалите
Дата: 03.10.2022

На днешния ден, 3 октомври, през 1819 година в Карлово се ражда Евлоги Георгиев Недев. Български предприемач, смятан за най-богатия български търговец и банкер от края на 19 век. През 50-те години на ХІХ в. заедно с брат си Христо започват даренията  „на ползу роду“. Те се считат за основатели на така наречената „Добродетелна дружина“ и са основоположниците на идеята за благотворителност в България.

Ротари клуб Карлово всяка година отбелязва тази дата. Евлоги и Христо Георгиеви имат специално значение за нашия клуб. Паметникът, който Ротари клуб Карлово издигна и посвети на карловските братя, днес беше отрупан с цветя.

Не случайно точно днес избрахме отново да се обърнем към всички Ротари клубове с думи на благодарност и уважение.

Искрена благодарност за проявената съпричастност и даренията, които получихме в полза на кампанията ни, посветена на пострадалите от наводненията семейства в карловска община. До момента 30 Ротари клубове са ни подкрепили, както и отделни ротари членове. Благодарим на всеки един приятел. Вашата подадена ръка означава много за нас.

Ротари клуб Карлово е малък клуб, но с подкрепата и благодарение на Вас се почувствахме силни и мотивирани да помогнем на колкото се може повече хора в този труден за тях момент. Нашата инициатива за помощ на семействата от засегнатите карловски села достигна до много хора, включително и до българи живеещи в чужбина. Най-голямото българско училище в Европа - БГ школо ,,В. Левски’’ в Лондон се присъедини към  кампанията.

Изключително сме горди да споделим, че финализирахме  първия етап от нашата акция. На 24.09.2022г. всички ние от клуба, заедно с приятели и доброволци, посетихме четири от пострадалите села /с. Каравелово, с. Богдан, с. Слатина и с. Войнягово/ и дарихме общо 50  броя комбинирани с фризер хладилници, 50 броя перални и 50 големи пакета с перилен препарат. Избрахме да подсигурим бяла техника, тъй като във всички наводнени къщи уредите са неизползваеми или не са безопасни за използване. Също така сме подсигурили комплект мебели за спалня за семейство, в чиято къща почти нищо не е останало след потопа.

Срещите с пострадалите хора бяха разтърсващи. Засегнатите къщи, за съжаление, са много повече от 50 и неизменно останаха и хора, на които не сме помогнали. Бяхме първите дарители на бяла техника към момента.

В една от къщите, в които занесохме хладилник и пералня, се срещнахме с Баба Дела. Нейната къща е от наводнените, защото е до реката, чието корито днес прилича на лунен кратерен пейзаж. Баба Дела ни посрещна с огромна усмивка, не спря да ни прегръща и да благодари за дарената бяла техника. Милата женица ни почерпи и направи подарък и на първоначалния ни отказ да го приемем отговори така: ,,Не може, бабе, само вие на мен да давате. И аз трябва да подам нещо, така се прави. На мен големият дъжд ми отнесе двора и наводни къщата, ама аз получих много любов тези дни - деца от цяла България даже и чужбина идват и ми помагат, и ме прегръщат. Голяма любов имам, втори живот пълен с любов живея”.

В завещанието си Евлоги Георгиев пише: „Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно“.

Лично благодарим на всеки включил се в нашата кампания. Искаме да Ви предадем и благодарността на баба Дела и всички хора, на които помогнахте. Няма малко или голямо дарение - всичко е огромна доброта, която се връща.

Ние не спираме до тук. В момента подготвяме и втори етап на акцията. Вече поръчахме 50 комбинирани готварски печки, от които хората имат крайна нужда, и очакваме доставката съвсем скоро. Осъзнаваме, че трябва да сме бързи, зимата идва. Заедно можем да върнем топлината и радостта в домовете на хората.

Банкови детайли Ротари клуб Карлово:
Bank account:
IBAN:BG14 CECB 9790 10B8 7849 00
BIC: CECBBGSF
ЦКБ Карлово


С уважение: Милена Везенкова
Президент РК Карлово 22/23