Ротарианците от клуб Русе Дунав с дарения за децата на Русе и пострадалите от опустошителното земетресение в Турция
Дата: 12.02.2023В навечерието на Трифон Зарезан, ротарианците от клуб „Русе – Дунав” участваха в надпревара за най-добро домашно вино. Събитието имаше кауза да се наберат средства за изграждането на сензорна стая в Детска градина „Русалка”.
В подкрепа на инициативата за превенция, подобряване и опазване на детското здраве, отбелязването на Трифон Зарезан уважиха десетки гости, ротарианци от клуб „Русе” и от побратимения клуб „Данубиус” - Гюргево.
Част от събраните близо 2500 лв ще се използват за закупуване на необходимото оборудване за сензорна стая в Детска градина „Русалка”, един проект на клуба, който е подкрепен и от фондация „Ротари”. Сензорните зали допринасят за рехабилитацията на деца в ранна възраст с нарушения в опорно-двигателния апарат (церебрална парализа), речта, зрението, слуха, двигателните умения или имат забавено психоемоционално развитие. Заниманията в сензорните зали облекчават стреса, коригират емоционалното състояние и имат положителен ефект върху развитието на децата.
Майсторите на напитките, събрали най-много точки от гостите, получиха грамоти, а за цар на лозата бе избран ротарианецът Димитър Великов.
Присъстващите наддаваха и в търгове за вкусно печено прасенце, тематична торта и червено вино предоставено от винарска изба „Райнов”.
Главната мисия на Ротари клуб „Русе Дунав” е да подкрепя децата на Русе, но в кризистни ситуации в България и по света, ротарианците винаги се отзовават и помагат на своите приятели. Те показаха съпричастност към пострадалите и жертвите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия. Като част от международната, хуманитарна организация „Ротари”, клуба изпрати финансова помощ на Ротари клуб Gaziantep Yesemek в Турция, чиито членове работят на терен и купуват най-необходимото в момента.