Послание на ДГ Христо Михайловски за м. Август 2023
Дата: 06.08.2023



Христо Михайловски
Дистрикт Гуверньор 2023-24
Ротари Дистрикт - 2482 България
Да сътворим надежда в Света

Скъпи приятели Ротарианци, Ротарактори и Интерактори,

Август е месецът, в който правим пауза от динамиката на работния ден. По това време от годината често си спомням, как дойдох в Ротари, много от вас навярно смятат, че решението е било предопределено и очаквано. Всъщност преди всичко беше част от личния ми осъзнат избор и никога през годините не съжалих за него, ако трябваше да избирам днес, то отново бих избрал Ротари. За новодошлите членове искам да споделя, че тук преди всичко сме приятели и най-вече създаваме от онези специални приятелства, които носят сила, просперитет и единство в бъдещето.

Тази година голямата ни тема, голямата перспектива на Ротари Интернешънъл е Надеждата. Искрено се надявам идващите нови хора, независими от своя идеал, култура и социална среда да носят надежда с личните си качества и желание да творят мир. Ние ротарианците виждаме свят, в който хората се обединяват и предприемат действия за създаване на трайна промяна - глобално. Ротари е 3-тaта най-голяма глобална хуманитарна организация в света с мрежа от 1,4 милиона членове в повече от 200 държави и територии. Фондация Ротари е създадена преди 100 години и е инвестирала над 4 млрд. долара в хуманитарни инициативи и глобалното изкореняване на полиомиелита чрез партньорството с организации, като УНИЦЕФ и СЗО. Наша цел, като основна ротарианска ценност е да положим усилия за постигане на мир, който е толкова нужен на Света в момента.  Важно е да сме безкомпромисни, към поведението на самите нас. Девизът на Ротари "Service Above Self/ За Безкористна Служба" отразява ценностите на организацията – приятелство, почтеност, многообразие, служба и лидерство, които ръководят работата на нашите членове. Искаме и трайна промяна в нашите общности. Нека не забравяме дейността на нашите основатели, които през 30-те години на миналия век определиха възхода на България през това деситилетие. Сега, заедно можем да въздействаме на недостатъците в здравеопазването, да развиваме градската среда, да работим за опазване на околната среда, опазването на мира и всяка друга лична и обществено значима кауза. В Ротари трансформираме общностите към по-добро, защото здравото и стабилно общество изгражда чувство за принадлежност и фокус, така че личността да постига бързо и ефективно удовлетвореност в делата си.

Както можем да видим назад в годините, подкрепящата среда не е едностранен процес. Непрестанното взаимодействие и приятелство между членовете на Ротари Дистрикта ни в миналото, в наши дни ни дават вярната посока за бъдещето. Помнете, че седмичната среща на клуба е специалната привилегия на членството в Ротари. Бъдете последователни във взаимоотношенията си с ваш Ротари приятел, защото в замисъла на общността ни е да търси решения и да подкрепя своите съмишленици в ежедневните им начинания.

Приветствам със здраве и добре дошли новите членове, споделяйте повече, привързвайте се, бъдете иновативни  и подкрепящи се - ние сме хора на действието.

Ваш в Ротари,
Христо


Август, 2023