11-то Междунродно, Дунавско барбекю, организирано от Ротари клуб „Русе-дунав” събра средства в подкрепа на децата на Русе
Дата: 18.09.2023За 11-та поредна година, ротарианците от клуб „Русе – Дунав” организирахме международно барбекю, чиято основна кауза беше да се съберат средства за осъществяване на проекти на клуба.
Събитието събра представители от Ротари кубове от Русе, София, Габрово и Гюргево и отчете приход от близо 5 000 лева. Средствата ще бъдат изразходвани за подобряване на здравната, образователната и социалната среда на децата в Русе.
Президентът на клуба домакин Виктор Славов отправи приветствие към присъстващите и разказа за осъществените през годините проекти. Кметът на Община Сливо Поле Валентин Атанасов, на чиято територия се състоя събитието също приветства гостите. Те бяха поздравени и от местни, детски състави.
В надпреварата за най-добре приготвена скара се включиха 9 отбора. Майсторите на барбекюто приготвиха сочни кюфтета, карначета, ребърца, наденички, зеленчуци. Имаше и традиционни румънски мичита, както и печен шаран.
Журито, съставено от гости на събитието, подреди участниците в няколко категории, сред които „Мезе за бира”, „Екстра предястие”, Здравословна кухня”, „Начинаещи кулинари”.
Най-голямо вълнение предизвикаха търговете на две огромни кошници с деликатеси, предоставени от спонсорите на събитието, „Надежда – М” – гр.Бяла и „Актуал” – гр.Силистра. Присъстващите сами решиха да наддават и за един от приготвените от отборите специалитети – дунавски шаран на жар.
Основен спонсор на събитието, за поредна година беше ресторант „Рибарска среща” – с.Ряхово.
Набираните през годините средства от Дунавското барбекю, са направили възможно осъществяването на множество проекти на Ротари клуб „Русе – Дунав”, сред които: изграждане на сензорна стая в Детска градина „Русалка”, поставяне на уреди за пречистване на въздуха в две детски градини в Област Русе, изграждане на детска площадка в Ясла №4, изграждане на многофункционална спортна площадка в Български лицей в гр.Кишинев - Молдова, подобряване на условията за спорт и образование в множество русенски училища.