Послание на ДГ Христо Михайловски за м. Януари 2024
Дата: 02.01.2024Христо Михайловски
Дистрикт Гуверньор 2023-2024
Ротари Дистрикт - 2482 България
„Късметът предпочита подготвените умове. Колкото повече се стараете, толкова по-големи късметлии ще ставате.“
Ричард Брансън

Скъпи приятели Ротарианци, Ротарактори и Интерактори,

За Света настъпи новата календарна година и ви пожелавам да сте здрави, неуморни и подкрепени в делата си. За нас ротарианците е точно средата на годината и някак си по естествен начин темата на януари съвпада с укрепване на плановете ни занапред.  Януари е месецът на професионалната служба в Ротари и има за цел да ни напомни, че като ротарианци, с лекота можем да споделяме своя професионален опит с приятелите от Клуба. Обединявайки хора от различни професии и произход, Ротари признава важността на всички умения и професии. Едно от богатствата на членството в Ротари е именно възможността да се свързваме с Ротари група, която има общо с професията ни и това да ни обедини да използваме по-целенасочено знанията си. Уникалните умения и трудов опит на всеки един от нас, могат да помогнат за успеха и увеличаване на проектите в Дистрикта. И обратно, всеки един ротарианец с достойнство и благородство може да прехвърля идеалите на общността ни на работното си място. В Ротари вашият професионален живот и ротарианска служба могат да вървят ръка за ръка, защото Ротарианските ценности и норми са всепризнати и приложими на международно ниво, като високи стандарти за личностно поведение и качества. Съветите ми към вас са, колкото и предсказуеми, толкова и необходими, особено в днешните времена на висока инфлация, разместване на бизнес пластове и модели, експанзията на новите технологии и изкуствен интелект. Този месец отделете време и направете разговор с приятелите ви от клуба по време на седмичната ви среща, за сферата на дейност, уменията и призванието на всеки един от вас, нека тази информация подпомогне работата ви по проектите и ангажиментите на Клуба. Огледайте свършеното до тук, познавайте добре ресурсите и дефицитите си, подредете отново плана си за развитие. Моля, да коментирате и оцените вашият клубен капацитет в област връзки с обществеността. Моята оценка за работата на Дистрикта в тази посока не е висока, а имам желание да разкрием нашия пълен капацитет. Ако прилагате успешна формула за действие във вашия Клуб, нека я споделим и в Дистрикта. Ще очаквам обратната ви връзка.
Помогнете на младите професионалисти да постигнат кариерните си цели. Наставлявайте по-млади членове на семейството на Ротари, като Ротарактори, Интерактори и членове на Ротари общността и създайте възможности за тях да и ги насърчете да развият своите професионални и лидерски умения. Мисля, че в заобикаляща среда доминирана от агресивна война, тероризъм, насилие, жестокости и природни катаклизми, младите ни приятели имат повече от всякога нужда от подкрепа. „Световният мир е крехък и залогът става все по-голям.“
В тази обстановка нуждата и възможността за работа по болезнени за обществото проекти е голяма. Темата за Демографската криза, като ключова при честването на 90 години от създаването на Ротари,  навлиза все повече в полезрението на обществото. Апелирам да бъдете креативни и да намерите възможности за глобални или регионални проекти. Не забравяйте ние сме Ротари, ние сме хора на действието.

„Все пак знаем, че е възможно да се обединят всички хора, за да работят за постигането на обща цел. Членовете на Ротари правят това всеки ден във всяка част на света. Нека нашата способност да се обединяваме за обща цел да бъде искрата, която помага да се освети пътят в тези мрачни дни.“
Приятели, желая ви една спокойна и успешна година, изпълнена с много усмивки и нека заедно ДА СЪТВОРИМ НАДЕЖДА НА СВЕТА.

Ваш в Ротари,

Христо
Януари 2024