Ротариански празник на виното с кауза, събра средства за кампания „Намаляване на пътния травматизъм сред децата, управляващи велосипеди и тротинетки в Русе“
Дата: 17.02.2024Четири клуба от семейството на Ротари Интернешънъл в Русе обединяват усилията си в кампания за намаляване на пътния травматизъм сред децата, управляващи велосипеди и тротинетки. Ротари клубовете „Русе – Дунав“ и Русе, местните Ротаракт и Интеракт клубове организираха заедно „Празник на виното – Трифон Зарезан“, по време на който събраха средства за осъществяване на общата си идея.
Събитието уважиха Дистрикт Гуверньорът Елект на Ротари България Маргарита Богданова и Дистрикт Гуверньорът Номини Пламен Цветков, Началникът на Регионалното управление по образование Росица Георгиева, представители на институции и депутати. Те заявиха, че подкрепят целите на ротарианците - учениците да научат правилата за управление на двуколесни превозни средства, да ги спазват и да умеят да оказват помощ на пострадали при инциденти, което би довело до намаляване на произшествията с велосипеди и тротинетки. Президентите на Ротари клуб „Русе – Дунав“ Виктор Славов, на Ротари клуб Русе Емил Кехайов и на Ротаракт клуб Русе Преслав Пенчев заявиха, че с общите усилия на ротарианците в изпълнението на каузата ще бъдат обхванати възможно най-голям брой деца и ученици от Русе и от други населени места в региона.
По традиция, празникът започна с освещаване на лозови пръчки и зарязване на лоза и продължи с дегустация на домашно вино, произведено от ротарианците. Гостите на събитието оцениха руйните напитки и поставиха на първо място виното на Кодруц Кайнару от Ротари клуб „Данубиус“ – Гюргево. Майсторите на вино получиха грамоти и награди. Гостите наддаваха и в търг, предметите за който бяха предоставени от спонсори – кошница с мезета, специална баница с възпоменателна монета на Трифон Зарезан, произведена от д-р Пламен Панайотов, еленски бут и др. Търгът събра не малка сума за осъществяване на каузата.
Ротарианците получиха подкрепа от няколко фирми, които предоставиха средства, предмети за търговете и напитки, а именно Винарска къща „Левент“, Винарска изба „Райнов и синове“, „Деликатеси Велев“ – гр. Елена, Месопреработвателното предприятие „Надежда – М“ – гр.Бяла, Party group entertainment и други.