Ротари клуб проведе третомартенски детски футболен турнир в Хасково
Дата: 28.02.2024

Традиционен третомартенски детски футболен турнир бе организиран за поредна година от Ротари клуб Хасково по случай Националния празник. Турнирът се провежда от 18 години и е насочен към деца от 11 до 13-годишна възраст

Традиционен третомартенски детски футболен турнир бе организиран за поредна година от Ротари клуб Хасково по случай Националния празник. Турнирът се провежда от 18 години и е насочен към деца от 11 до 13-годишна възраст.

През 2024 година се включиха отбори по 8 деца от 4 училища от гр. Хасково. За повдигане на патриотичния дух на гости и участници се погрижи DJ Станчо и изпълни огромната зала  с възрожденска музика. Децата изиграха с невероятен хъс и отдаденост футболните срещи от 9 до 12 часа, а резултатът от лъвските двубои в мачовете подреди отборите в обратния ред на горното изброяване. Официални рефери на събитието бяха старши съдия Димитър Георгиев и младши съдия Никола Колчев. Победители с грамота за първото място са отборът на ОУ  Св. Иван Рилски , а на отбора на ПМГ  Академик Боян Петканчин  бе присъдена специална поощрителна грамота за достойно представяне. Всички отбори получиха купи, а всеки участник индивидуален медал, мартеничка с логото на Ротари клуб, тениска и информационна книжка за вредата от употребата на наркотици.
Специални грамоти и награда футболна топка получиха най-добрият бег (крило) -  Акай Али от СУ  Паисий Хилендарски , най добрият халф (централен нападател) – Йоан Радев от ПМГ  Академик Боян Петканчин  и най-добрият защитник – Себахтин Ибрям от ОУ  Христо Смирненски .

Изненадите на турнира, достигнал своето  пълнолетие  бяха за най-добрият вратар – Дарио Мирчев от ОУ  Св. Иван Рилски , който получи освен грамота - футболни ръкавици, най-активният универсален играч Арда Дуран Дурмуш, който игра едновременно в своя отбор на СУ  Паисий Хилендарски  и подпомогна в победата, спасявайки 3 гола отборът на ПМГ  Академик Боян Петканчин , и голмайсторът на турнира Мартин Барбов от ОУ  Св. Иван Рилски  награден със златна топка с подписа на Христо Стоичков.

Друг доброволец, подкрепил Ротари клуб Хасково бе оцелялата от войната в Украйна Наталя Кудла от Артьомовск (Бахмут), тя осигури доброволно медицинския надзор по време на мачовете. МБАЛ Хасково надскочиха ценоразписа си за подобен род събития, отказаха да подкрепят благотворителната инициатива, да осигурят линейка и медицинско лице и за пореден път разочароваха обществото, което ги храни. За пръв път от 18 години не подкрепиха Ротари клуб, които са едни от големите дарители на медицинските заведения в областта за последните 30 години.

Розалина Гьобеклиева, настоящият Президент на Ротари клуб Хасково направи представяне на Ротари организацията, клубът, спонсор на събитието, книжката подарък и получи уверението на родители, учители и треньори да я разглеждат подробно в няколко занимания по време на тренировките и други училищни мероприятия с децата, да организират беседи на темата за зависимостите, насилието и това как да опазим собственото си здраве и обществото от тези злини. 

Специално представяне имаше и за това, как е избрана здравословната храна - почерпка за всички: богата пица с необходимия протеинов баланс за спортисти и тарталети с три плода, източник на витамини, без излишни вредни съставки в тях.