Послание на ДГ Христо Михайловски за м. Май 2024
Дата: 01.05.2024Христо Михайловски 
Дистрикт Гуверньор 2023-2024
Ротари Дистрикт - 2482 България

„Младостта не задължително означава недостатъчна мъдрост.“
Джеймс Клавел - Британско-американски писател

Скъпи приятели Ротарианци, Ротарактори и Интерактори,

През месец май в Ротари отдаваме заслужено внимание на младежката служба, защото петото авеню за служба е посветено на младите поколения.
В моя свят често се срещам с млади хора и признавам си много обичам да събеседваме, в тези срещи най-вече се натъквам на невероятни идеи, необузданост и упоритост, с които младите ми събеседници искрено ме вдъхновяват и окриляват с надежда. Такива срещи помня ярко, защото ме провокират да мисля и анализирам,  да съм в днешния ден, да служа и да давам най-доброто от себе си, като знания и  умения за тяхното по-възможно утре. Също така забелязвам и друго - младото  поколение е силно тревожно, изпитва дълбоки и изострени емоции на тревога, като нито една генерация назад в познатия ни свят. Търсил съм отговори на това явление и разбира се, много от тях съм намирал в познатите клишета за начина на живот, за  начина на хранене и на взаимодействие с другите, но тази тенденция се засилва и за  съжаление, когато емоциите не се управляват както трябва вредят на психичното и  физическо здраве. С вас приятели сме привилегировани да сме част от общество, в  което имаме Интеракт и Ротаракт, имаме, смело – заявявам, най-добрият филтър от прекрасни млади хора, които са можещи, знаещи и трудолюбиви, да, те са бъдещите  ротарианци и съм горд с тях. Това също така е ангажимент и отговорност, които да  приоритизираме, най-вече да се стараем да сме с тях и на разположение, да ги  слушаме активно и да събеседваме качествено, защото те са барометърът, с който  измерваме посоката, в която е поел Светът. Младите ни приятели са тези, които най-истински и осъзнато сътворяват и ще сътворяват надежда в света.
В навечерието сме на най-чистия и духовен ден за нас българите, денят на българската просвета и култура, посланието ми е, да продължим да отстояваме и ценим българските културни постижения и да се стремим към нови такива. Честит  24-ти май и заслужен поклон пред учителите, будителите и просветители на нацията ни, сред които и много ротариански приятели.
Приятели, пожелавам на Вас и вашите семейства светли Великденски празници. Да  се поздравим с Христос Възкресе и да си пожелаем здраве, мир, благополучие и  разбирателство.

Ваш в Ротари,
Христо

Май 2024