Нова Загора - градът на Стоян Омарчевски
Дата: 10.05.2024

По случай своята 22 годишнина, Ротари клуб Нова Загора с нов амбициозен проект - изграждане монумент на Стоян Омарчевски - забравеният будител.

На традиционният си Пролетен Бал, Ротари клуб представи своя нов проект - "Нова Загора, градът на Стоян Омарчевски"

Присъстваха над 110 гости и приятели от 10 клуба, ПДГ Валентин Стоянов, ПДГ Емил Коцев, АДГ Лилия Михайлова, кметът на Община Нова Загора-г-жа Галя Захариева, училищни ръководители, културни деятели, кметове на малки населени места, местни бизнесмени и гости от общинатa.

По инициатива на Ротари клуб Нова Загора и със съдействието и участието на Община Нова Загора започва реализацията на Проект „Изграждане монумент на Стоян Омарчевски“.

Роден в гр. Нова Загора на 24 декември 1885, 1912-а завършва философия, а пет години по-късно - и право в Софийския университет.
От 1917 г. е секретар на парламентарната група на земеделците. През 1920 г. е избран за член на Контролния съвет на Кооперативна банка и на Земеделска кооперативна банка, а от април 1918 г. парламентарната му група го посочва за член на Постоянното присъствие.
Стоян Омарчевски е министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски от 1920-а до Деветоюнския преврат от 1923-та година.
Личният принос на министър Омарчевски в реформите на земеделския кабинет е огромен: въвежда задължително основно образование; издейства значителни средства за строеж на нови училища - само за две години броят на школата, предимно в селата и малките градове, нараства от 561 на 1676. Разделя средното образование на два курса: долен общообразователен със срок три години (реални училища) и горен, двегодишен, с насоченост към общо или специално образование. като министър на просветата предприема опростяване на правописа - прави го по-близък до говоримия език. Документът, наречен "Упътване за общ правопис на българския език", за пръв път кодифицира употребата на главни букви, разглежда някои въпроси на сричкопренасянето, въвежда просто правило за пълния и краткия член.
Заслуга на Омарчевски е приемането на закони за депозиране на печатни произведения в народните библиотеки в София, Пловдив и Велико Търново, за създаване на "достъпни народни библиотеки", за "поощрение на родната литература и изкуство", за създаване на Български археологически институт. През септември 1920 г. Омарчевски внася в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение Закона за народното просвещение, с който са създадени Художествената и Музикалната академия. Полага особени грижи за развитието на току-що появилата се филмова индустрия. През 1922 г. по предложение на Омарчевски, 1 ноември е обявен за Ден на народните будители. Реформаторът на книжовния език и образованието успява да прокара Закон за насърчение на детската литература само от една страничка, детската книга е освободена от данъци, а Министерството на народното просвещение е натоварено да "издава в изящна външност отбрани произведения от по-добрите български автори, които раздава като подаръци всяка година на отличили се ученици от всички училища". Тези издания не са били пускани в продажба. . В спомените на съвременниците си Стоян Омарчевски е делови, целеустремен човек, у него винаги има "напор да върши нещо".

Считаме, че с това ще се даде необходимото уважение и признание на този велик новозагорец за неговата просветителска дейност.