22-ро ротарианско плаване с каяци събра средства за проекти на РК „Русе – Дунав“
Дата: 19.05.2024В подкрепа на каузите на Ротари клуб „Русе – Дунав“, група ротарианци, техните семейства и любители на водните спортове се включиха в плаване с каяци по р. Янтра. Събитието е традиционно за клуба и се организира за 22-ра поредна година.
Флотилията потегли в ранните часове на 17 май от с. Долна студена и за два дни плаване, каякарите изминаха близо 30 километра. Участниците в прехода по вода случиха на чудесно пролетното време, което им даде възможност да се насладят на спокойствието на реката, да разгледат забележителните скали опасващи речното корито, дом на различни обитатели на животинския свят. Дори и бързеите, образуващи се под мостовете на Янтра не уплашиха екипажите. Плаването им, за поредна година беше обезпечено от съорганизаторите на събитието Русенски клуб за пътешествия „Бяла звезда“, чиито умели водачи преведоха лодките през бурните на места води, почти без инциденти.
За поредна година в екипажите взеха участие и деца на ротарианци, и техни приятели. Възпитанието на подрастващите в любов и уважение към природата винаги е било сред основните каузи на представителите на Ротари клуб „Русе – Дунав“. Децата се насладиха на спокойствието на природата, далеч от електронните устройства, като с любопитство задаваха въпроси за водните обитатели и за водолюбивите птици, които съпровождаха каяците или величествено прелитаха над тях.
По традиция, кулминацията на събитието е предаването на Преходната купа на Дистрикт гуверньора, която тази година беше връчена от ДГН Пламен Цветков. Купата заслужи 11 годишната Джулия Маркова. Включването на все повече деца в Ротарианското плаване с каци по р. Янтра, даде повод на организаторите да се похвалят, че расте едно достойно младо поколение от пътешественици и любители на водните спортове.
Събраните по време на събитието средства, Ротари клуб „Русе – Дунав“ ще използва за да осъществи проекти за подпомагане на детското образование и здраве.