Годишна награда „Архитект Атанас Динев“
Дата: 07.06.2024Годишната награда „Архитект Атанас Динев“ се присъжда в чест и памет на видния архитект Атанас Динев. Тази награда не само че почита неговия принос към архитектурата и обществото, но и стимулира младите таланти в тази област. Тази година наградите бяха връчени на 06.06.2024 в Съюза на архитектите в България в гр. София.

За Атанас Динев
Архитект Атанас Динев е забележителна фигура в българската архитектурна общност. Неговият професионален път включва проектиране на сгради и интериори както в България, така и в чужбина. Той е бил преподавател и член на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България. Работил е в екипа на световно известния архитект Кишо Курокава както в София, така и в Токио. През годините е получил множество престижни награди за своята работа.
Освен професионалните си успехи, арх. Динев е бил активен член на Ротари клуба, като е един от основателите на Ротари клуб „София-Витоша“ и е служил като президент на клуба. Той е оставил дълбока следа в сърцата на всички, които са имали удоволствието да го познават, благодарение на своята благородност, любов, светлина и приятелство.

Традиция на Ротари клуб „София-Витоша“
Наградата „Архитект Атанас Динев“ е утвърдена традиция за Ротари клуб „София-Витоша“ и тази година се връчва за четвърти път. Целта на наградата е да отличава и насърчава иновативни проекти с акцент върху скулптурната и екологичната насоченост. Това подчертава значимостта на устойчивото развитие и творческия подход в съвременната архитектура.

Церемония по награждаването
На тазгодишната церемония, наградата „Архитект Атанас Динев“ беше връчена на трима изявени архитекти: София Георгиева, Михаил Суботинов и Камелия Покраева. На събитието присъстваха множество гости и приятели на клуба, сред които и дъщерята на арх. Динев - Стефи Динева. Видни ротарианци, ръководството на специалност Архитектура в УАСГ и гости архитекти също уважиха церемонията. Сред присъстващите беше и проф. д-р арх. Орлин Давчев, ректор на Архитектурния факултет в УАСГ.


Годишната награда „Архитект Атанас Динев“ е символ на признание и вдъхновение за бъдещите поколения архитекти. Тя подчертава значимостта на професионализма, творчеството и човечността, които арх. Динев е олицетворявал през своя живот. Наградата не само че запазва паметта му жива, но и насърчава младите професионалисти да продължат неговата работа и да се стремят към високи стандарти в архитектурата и обществения живот.