Писмо за м.февруари на Атанас Атанасов, Дистрикт гуверньор 2012-2013, Д2482 България
Дата: 01.02.2013


Атанас Атанасов, ДГ 2012-2013
Д2482, България


Скъпи ротарианци,
Мои приятели,
 
Често се чудя какъв ли би бил животът ми, ако Ротари не съществуваше. Споделял съм с много от вас, че моят Ротариански живот всъщност започна няколко години след присъединяването ми към РК Шумен.
 
Вината не беше на клуба или на лидерите му, вината беше в мен. Участвах в събиране на средства, работех по проекти, присъединявах се към имунизационните дни, но изпусках „общата картина” на Ротари. ПЕТ Семинара за моята година на служба като клубен президент промени възприятието ми за Ротари завинаги. Там двама от модераторите - Панайотис Дзумас и Джон Цифлакос, ми помогнаха да вникна и обикна всеобхватното Ротари. Моят Дистрикт Гуверньор - Бабис Атанасиадис ме накара да повярвам във философията - Ротари. По-късно взех участие в Младежкия образователен обмен, приех дете от далечен дистрикт за една учебна година - моята пета дъщеря - Келси. Пътувах много и се срещах с невероятни ротарианци от цял свят. Участвах в събития, на които като с магическа пръчка се премахваха всички политически, религиозни и географски граници. Научих нещо за световното разбирателство, чрез актове на доброта, състрадание, приятелство и обща тема - „Безкористна служба”.
 
Не знам защо, но аз и още и още се вълнувам изключително, когато говоря за Полио плюс и двете капки ваксина, които променят животи. Аз и вие и още 1,2 млн. сме се възползвали от възможността да служим, както в домовете си, така и извън тях, чрез доброволчество и финансова помощ. И част от нашата служба е да постигаме разбирателство. Защото знаем - разбирателството води до мир.
 
Като ротарианци ние промотираме международното разбирателство и се наслаждаваме на различните проекти. Оставам истински смирен от задачата, която Ротари е поела - да постигне промяна на глобално ниво, чрез прости идеи, като образованието, обществената служба и изграждане на взаимоотношения между личностите. Непоколебимата ангажираност на Ротари и отдаването ни на различни ресурси за проекти, като Младежки обмен, Групов образователен обмен, посланически стипендии и други е изключително.
 
Тези програми не са създадени за постигане на незабавен ефект, отзвук и влияние, те предлагат основа, дългосрочни решения за изграждане на мир и добра воля сред индивидите на света. Като допълнение нашите безброй съвместни международни проекти между клубовете по света допринасят много за тази витална цел.
 
Сега, в месеца на Разбирателството има много идеи за споделяне - международни говорители, студенти от образователния обмен и/или стипендианти, организиране на дискусии по международни теми, стартиране на проект за служба, съвместно с клуб от друг дистрикт и т.н.

Чрез Ротари и Фондацията насърчаваме личните взаимоотношения, които нямат граници и формират основите на мира. Месецът на Световното разбирателство е шанс за всеки клуб да планира и промотира четвъртото авеню - постоянното търсене на добра воля, мир и разбирателство сред хората по света.
 
Моля Ви да продължите усилията си за подобряване на живота на всички хора и да демонстрирате пред света, че всички ние - заедно можем да постигнем промяната.
Че всички заедно ще постигнем Мира чрез службата си.
 
 
Ваш в службата в Ротари,
 
АТАНАС АТАНАСОВ
ДГ2012/2013
Д 2482 България
РК Шумен 


писмо , ротари , дистрикт гуерньор