Ротарианците призовават за “Мир без граници” по време на Форума в Берлин
Дата: 19.02.2013

Повече от 1,800 Ротарианци, лидерите на общността, учащи и стипендианти по програмата Ротариански Центрове за мир, се събраха в Берлин от 30 Ноември до 2 Декември, за да подкрепят световния мир, по време на първия от трите Ротариански глобални форуми на мира.

“Мирът е като хлябът. За да е пресен, трябва да го печеш всеки ден.”, каза Luis Vicente Giay, ПП на РОтари интернешънъл, при откриването на форума.
Предстоят още два Форума: единият в Хонолулу, Хавай от 25 до 27 Януари и вторият в Хирошима, Япония, на 17 и 18 Май. Носителят на Нобелова награда за мир и член на Парламента - Aung San Suu Kyi от Мианмар ще е водещ лектор в Хавай.
Тридневният Берлински форум беше най-голямото Ротариански събитие в Германия от Конвенцията на Ротари Интернешънъл в Мюнхен  преди 25 години.
Публиката беше изключително разнообразна с многообразието на националностите на присъстващите, на Ротаракторите, Ротарианските стипендианти за мир, ученици от програми за младежки обмен и гости, които се присъединиха към Ротарианците и лидерите на общността. Над 100 участника от RYLA семинара на Дистрикт 1940, представящи повече от 12 страни, също взеха участие във форума.

Берлинска декларация
--
Присъстващите приеха Декларация, призоваваща за “Мир без граници,” признавайки, че “всички човешки същества имат правото да живеят в мир, без насилие, преследване, неравностойност и страдания.”
Трите места на Форумите на Мира бяха избрани  от РИП Sakuji Tanaka , защото всяко от тях е било силно засегнато  от събитията на ВСВ II и сега представя лечебната сила на устойчивия мир между нациите.
“като член на първото израстващо поколение в Япония след Втората Световна Война, разбирам важността на мира и връзщката му с нашето добросъществувание,” каза Tanaka. “работата за мир е доживотна задача. Всеки ден, в 34,000 Клуба по света, ние работим заедно за един по-мирен свят чрез предоставянето на вода, здраве, образование и надежда за хората, които се нуждаят от тях най-много.”
Моят Ротари Момент

Всеки Ротарианец, каза Tanaka, има своя история ,която да разкаже. Някой от тях са събрани в новата му книга Моят Ротари Момент -  “My Rotary Moment,” колекция от лични есета и истории ,написани от висши Ротариански Лидери. Копия на книгата, подписани от Tanaka, бяха продадени на Форума, като печалбата отива директно в РФ.
Wilfrid J. Wilkinson, Председател на РФ, отбеляза, че изграждането на мир в света е един от главните елементи на мисията на Фондацията. Той каза, че усилията на Ротари да премахне полиомиелита са демонстрирали как Ротарианците могат  да се обединят , за да превъзмогнат  бариерите на културите, религиите, езиците и конфликтите.
“ние можем да създадем едно от най-великите чудеса – като елиминираме полиомиелита: Дни на спокойствие, когато тези ,които ,участват във въоръжени конфликти призоват за прекратяване на огъня, за да позволят на децата да имат достъп до здравна грижа,” каза  Wilkinson. “за да спасим дете от полиомиелит, ние убеждаваме хората в Афганистан да оставят оръжията на земята, Южен Судан и Сомалия. Това е нещо, което никой досега не е успявал да направи. И ако това не създава мира чрез нашата РФ, то аз не знам кое би го създало.”
Спокойни общества

Генералния Секретар на РИ John Hewko обясни как хуманитарната служба на Ротари, дори когато не е изрично с етикета за изграждане на мир, създава общности и общества , които са по-спокойни, по-проспериращи и с по-малко насилие.
“Като помагаме за изграждането на по-здрава, по-образована общност, правим единственото най-ефективно нещо , което можем да направим , за да създадем дългосрочен мир,” каза  Hewko. “Общество ,което е образовано, самодостатъчно и има своите граждани, които са продуктивно ангажирани в търговията , селското стопанство и индустрията, просто е по-стабилно и по-малко изложено на риск от конфликти.”
Петима бивши Мирни стипендианти взеха участие  в панел на Форума. “Бих искал/а да ви насърча да се свържите с нас  и да използвате ресурсите, които сте инвестирали,” каза Brigitta von Messling от Германия, член на първият клас от стипендианти на мира, през 2002. Constanze Maria Abendroth, Паст Председател  на Ротаракт Комитета в Германия, представи перспективата на Новите Поколения в мира.