Форум за мир-Хонолулу-25-27.01.2013
Дата: 26.02.2013

Уважаеми приятели,
От 25 до 27 януари 2013 година в Хонолулу,Хавай се проведе втория форум за мир,организиран от РИ в подкрепа на темата за 2012/2013 ротарианска година-"Мир чрез служба".Първия се проведе в края на ноември,миналата година в Берлин,Германия,а третия ще бъде през май в Хирошима,Япония.


Уважаеми приятели,
От 25 до 27 януари 2013 година в Хонолулу,Хавай се проведе втория форум за мир,организиран от РИ в подкрепа на темата за 2012/2013 ротарианска година-"Мир чрез служба".Първия се проведе в края на ноември,миналата година в Берлин,Германия,а третия ще бъде през май в Хирошима,Япония.
Повече от 1800 ротарианеца,ротари възпитаници и поддръжници на Ротари за мир взеха участие в това събитие,което се проведе под темата-"Зеления път към мира" и участието на младите хора в процеса на установяването на траен мир.
"Израснал в Япония след Втората световна война,видях значението на мира.Видях последствията от войната.",каза Президента на РИ Танака,"Да работим за мира е нашата задача.Всеки ден в над 34000 клуба по света ние правим мира все по достижим с грижите си за осигуряване на вода,храна,образование и здравеопазване.Ротари изгражда мира и международното разбирателство чрез образование,хуманитарна помощ,като свързваме в това и младежта.За да се осигури трайно наследство в тази сцена,ние трябва да ангажираме и младите хора,новите поколения,за да им се даде смислен начин за насочване на усилията им в бъдеще."
Форума също така обърна внимание  на опазването на околната среда като средство за насърчаване на мира.Бе приета декларация в подкрепа на Зеления път към мира,която настоява тези в семейството на Ротари да действат като катализатори за мир чрез усилията,които полагат и в опазването на природата и планетата.
На форума имаше и българско участие в мое лице,като аз участвах най-активно в групите за бъдещи действия по постигането на по-големи успехи за мир.
Създадените екшън групи за дискусии бяха най-добре посетени,а пленарните сесии бяха вдъхновяващи и интересни.Лектори,освен Президента Танака,бяха и Президентите-елект и номини,Рон Бъртън и Гари Хуанг,както и директори на РИ и членове на РФ.Основен говорител беше Аун Сан Су Джи,лидер на движението за демокрация в Мианмар и получател на Нобелова награда за мир.Тя заяви,че абсолютния мир е непостижим,но ние трябва да продължаваме да се стремим към него,както и че демократичните институции са необходими,за да гарантират правата на човека.
Връщам се още по-мотивиран и вдъхновен за работа и се надявам да предам тези чувства и на моите приятели от дистрикта.

Моля,използвайте снимките,които Ви изпратих,както и материали от rotary.org.

С уважение,

Атанас Атанасов

Хонолулу , Хавай , форум за мир , Мир чрез служба

Последните 10 новини

» Още свири шипченският вятър!
» Подарък за 150-годишния юбилей на Читалище “Развитие“ от Ротари клуб Севлиево
» Дарение на Пациентски монитор на Акушеро-Гинекологичен Комплекс в УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” - град Стара Загора
» Ротари клуб Смолян дари станции за дезинфекция на болницата в Смолян.
» Послание на ДГ Митко Минев за м.май 2020
» 9 софийски клуба ЗАЕДНО в борбата с Covid-19
» РОТАРИ КЛУБ ДАРИ КОМПЮТРИ НА УЧИЛИЩАТА В ПАНАГЮРИЩЕ
» РК Варна-Евксиноград с дарение в помощ на уязвими лица за Великден.
» Ротари клуб Севлиево с мисия да предпази медиците в региона
» Ротари клуб Стара Загора с дарение на ОД на МВР Стара Загора